Acasă Editorial O scrisoare… nedorită

O scrisoare… nedorită

DISTRIBUIȚI

Moto: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” (Evanghelia după Ioan)

Aceste cuvinte, aparţinându-i Domnului  nostru, Iisus Hristos, ar trebui să fie pentru noi, oamenii, fie că suntem preoţi sau laici, îndemnul  permanent al  vieţii. Fără adevăr nu există dreptate. Fără adevăr nu suntem liberi. Fără adevăr nu mai ştim cine suntem, de fapt?

ASCULTA EMISIUNEA STIRI DIN VIATA BISERICILOR de la RADIO TIMIŞOARA DIN DATA DE 19.02.2012 ora 8,00 Claudiu Raducu – DREPT LA REPLICA

{saudioplayer}DREPT LA REPLICA.mp3{/saudioplayer}

Am intenţionat să  las ceva timp să treacă, cel puţin până la întâlnirea Sfântului Sinod, ce va avea loc în cursul acestei săptămâni, la Bucureşti, până să scriu. Asta, mai ales pentru că i-am adresat, din nou, Preafericitului Patriarh Daniel (aşa cum am făcut şi în cursul verii trecute, când militam pentru repunerea în drepturi a IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului) o scrisoare, însoţită de documente şi texte  de presă, pentru  încercarea de a  contribui, cu umilele   posibilităţi, la  repunerea  în Biserica Ortodoxă Bănăţeană a eleganţei ce era cândva… Adică înainte de luna mai 2011, moment în care „oamenii IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului” aveau să-l supună unei umilinţe pe care Timişoara nu avea să o accepte: ridicarea  dreptului de semnătură, adică crearea unei situaţii pentru care aveam să adunăm  mii de semnături, între care, 200 dintre ele, nume sonore din mediul academic, universitar, medical, literar, demers urmat de  repararea acelei situaţii: Mitropolitul, repus în drepturi, dar, din păcate, doar formal…
Sunt, însă, nevoită să scriu o scrisoare – răspuns la o scrisoare deschisă,  realizată la iniţiativa episcopului – vicar Paisie (Lugojanul), pe care, din păcate, a lansat-o şi pe două posturi onorabile de radio, Radio Reşiţa, Radio Timişoara, cărora deja le-am solicitat şi primit spaţiu pentru dreptul  la replică, aşa cum prevede Codul CNA!
Scrisoarea mea este adresată nu acelora din Consiliul Eparhial, care din teamă sau nevoie au semnat  şi trimis  un  comunicat de presă către ZIUA de Vest, către mine, personal, ci  aceluia care, prin  atitudine  şi  reacţie (dar şi unui  susţinător temporar,  preotul Ionel Popescu)  a declanşat  o tensiune fără  limite între preoţi, în biserici, în documente,  în toate…
 

 

Preasfinţite  Paisie
V-am ascultat predica din timpul Sfintei Liturghii, din Catedrala Mitropolitană, despre minunata pildă a fiului risipitor… Nu am înţeles nimic din prezenţa  „eroilor”  Stalin şi  Lenin în predica Preasfinţiei voastre, dar se vede că nu eu trebuia să înţeleg, poate ceilalţi au înţeles şi atunci sunt mulţumită! Am primit cu multă  afecţiune îndrumarea  dumneavoastră de a asculta din înţelepciunile  marelui duhovnic Arsenie Papacioc (să ştiţi că i-am citit cărţile  cu mare dragoste), cel care  ne spune ”Pacea şi  dragostea sunt mai bune decât Dreptatea”. Cred că poate fi şi aşa, dar Hristos ne spune că El este Adevărul! Deci, fără adevăr nu existăm, adevărul trebuie rostit, aşa cum însuşi IPSS Nicolae, Mitropolitul nostru, a făcut-o, scăpând de umbrele trecutului. Cu toate acestea,  zilele trecute, un  jurnalist, care vă  este apropiat, de la „Curentul”, a lansat un atac furibund asupra mitropolitului nostru, dând  citate din dosarul de  la CNSAS, dosar de reţea, citate şi pasaje întregi despre mitropolit şi cumplita securitate comunistă, dar mă întreb: din moment ce dosarul se află la Mitropolia  Banatului, exact după venirea Preasfinţiei voastre  (din 2006), cine şi cum  a avut acces la dosar şi cum acel autor de articol, care vă este un bun amic, din perioada Gyula, a putut fi atât de „bine documentat”?!  Revenind la tema dreptăţii şi adevărului, cred că  primii care trebuie să ne înveţe căutarea lui, asumarea  păcatului spre eliberarea  conştiinţei, sunt, fără echivoc, preoţii şi ierarhii. Deci, primii care sunt chemaţi  să  respecte legea sunt ei. Dacă este aşa, cum este posibil ca la Lugoj, la biserica cu două turnuri, licitaţia câştigată să fi fost anulată, iar lucrarea predată unei firme favorizată de dumneavoastră, adică  a fratelui unui membru din consiliul eparhial? Dacă toată presa din România scoate, zilnic, la iveală, abuzurile politicienilor, a celor de la putere, care truchează sau dirijează licitaţiile pe bani publici, cum explicaţi că asta se  petrece exact sub bagheta dumneavoastră? Presupun că domnul prim-procuror Vasile Bâc, care este în adunarea eparhială, nu o să intervină în dosar, mai ales că doamna Codruţa Kovesi ştie despre dosarul abuzurilor reclamate în presă!

Preasfinţia voastră, Paisie,
Dumnezeu mi-e martor, că nu fac nicio campanie împotriva BOR, dar, vă implor, nu vă mai identificaţi cu Biserica, nu prea aduce atingere imaginii unei instituţii, oamenii ei îi strică imaginea, prin comportamente, abuzuri, atitudini! Nu sunteţi Biserica Ortodoxă Bănăţeană! Luaţi mâna de pe Ea! Nu vă aparţine, ea este a oamenilor, este a  preoţilor pe care-i  prigoniţi,   a celor pe care i-aţi făcut să se mute din Timişoara!  Preoţi de mir, iubiţi de enoriaşi, au luat drumul altor  episcopii. Nu vă este frică de Dumnezeu?  Vreţi să mă daţi în judecată, aşa cum ameninţaţi în scrisoarea – comunicat? Foarte bine! Vă aştept în justiţie, cu probe, date, documente, declaraţii, martori, am lucrat ca un…procuror. Şi Hristos  ne-a învăţat că uneori avem nevoie de bici pentru a apăra templul sfânt!  Dar, vă rog, nu-l mai puneţi pe IPSS Nicolae să semneze ceva ce nu-i aparţine şi  cu care nu este de acord, nu-l mai umiliţi şi nu-l mai  trataţi  ca pe un învins! Cum daţi ascultarea cerută de canoanele bisericeşti?  Umilindu – vă  chiriarhul¬¬? Lansând  în rândul oamenilor  zvonuri despre starea  sa de sănătate? De ce faceţi asta? Mitropolitul nostru v-a adus aici, spre nefericirea sa profundă. Şi a noastră.
Preasfinţia voastră,  v-am rugat, chiar şi telefonic, să primiţi în audienţă  oamenii de la Urseni, pentru că reclamau dispariţia a 300 000 de euro, o biserică „reparată” cu această sumă, decontată (ştiţi despre ce vorbesc!), dar care arată  ca şi cum nu ar fi fost reparată… Preoţii, şi asta am mai scris-o, se plâng pentru că le vorbiţi dur,  nu-i atingeţi cu privirea blândă, cum erau obişnuiţi să  o facă IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului,  apelativele de „mă!” şi „ bă!” sunt  jenante.
Aţi observat, desigur, cum părintele paroh Popescu  nu a avut nicio tentativă  de a „ataca” cu vreo scrisoare deschisă, pe tema imaginii locale a bisericii, nici când am scris exclusiv  despre  dumneavoastră! Asta s-a petrecut numai atunci  când am generat materiale de presă în care domnia sa era devoalat în legătură cu salariile  multiple de la statul român! Statul, care a tăiat pensii  şi ajutoare peroanelor cu dezabilităţi! Statul, care se plânge că nu are bani! Apropos, ştiaţi că  drepturile băneşti pentru titlul de doctor nu se mai plătesc? Asta, ca să mai ştiţi că nici preoţilor din jurul dumneavoastră nu ar trebui să le plătiţi, fiind   egali în faţa lui Dumnezeu şi a legilor ţării.
Iubirea şi devotamentul meu  pentru biserică ar fi trebuit să  le identificaţi chiar şi atunci când, în catedrală fiind, am  ascultat predica  Preasfinţiei voastre până la capăt! Apoi, iubirea nu este oarbă! Simţul critic, pe care l-am dobândit ca jurnalist, ca  fiinţă  educată într-o familie de preoţi, nu mă lasă să fiu oarbă!  Lucrurile care se pot corecta duc numai la binele comun. Biserica este a noastră, a oamenilor, nu a celor care grăiesc în ea, uneori nu tocmai ce trebuie… Aţi încercat să  mă atacaţi, prin „slujbaşii electronici”  cu  teme  personale, nu de principiu,  nu de caracter şi nici de caracterul  situaţiei în care, din păcate, aţi adus lucrurile. Fiecare dintre noi, păcătoşii de noi, laicii care ne ”băgăm nasul” unde ar trebui, chipurile, să  fim orbi, avem câte un punct slab. Tocmai asta a fost încercarea pe care Dumnezeu ne-a dat-o (sau ne-o dă)! Dar, prin  credinţă şi iubire de Dumnezeu, am rezolvat-o. Nu mai daţi la „picioarele  fotbalistului” din teren, pentru că  există puncte slabe pentru fiecare. De aceea suntem oameni, nu îngeri, ca să îndurăm! Aveţi prieteni cu probleme  grele, ce o să faceţi într-o bună zi? O să le faceţi publice? 
Preasfinţia voastră, aţi  trimis, fără  acordul IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, scrisoarea deschisă la mai multe posturi de radio. Am fost nevoită să vă răspund!Aşa cum aminteam mai sus,  o parte din  membrii consiliului eparhial sunt fără  implicare, ştiu asta! Alţii, nu înţeleg nimic! Mai sunt câţiva laici care se cred  buricul pământului! Mi-e milă de ei. Nu mă mai ameninţaţi,  aşa cum aţi mai făcut–o,  prin  alţii. Cu mine nu  aveţi puterea să staţi de vorbă!  Şi ştiţi de ce! Contrafacerea adevărului nu vă face mai deosebit…
Răspunsul meu? Sunt dezamăgită de tehnicile de manipulare folosite, în numele Bisericii! Sunt dezamăgită  pentru că  vă comportaţi  dictatorial, nu  veţi fi niciodată ca IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, dar vreţi foarte mult să fiţi Mitropolitul Banatului! Dumnezeu nu lasă victorioasă infatuarea, nici   mândria!
Vă rog, Preasfinţia voastră, lăsaţi-ne preoţii în pace, nu-i mai  umiliţi! Şi pe noi, la fel…
Cu sinceritate creştinească,
Lia Lucia Epure 

 

O scrisoare “nedorită” este răspunsul la acest comunicat de presă:

COMUNICAT DE PRESĂ

Urmare a numeroaselor articole, publicate în cotidianul „Ziua de Vest’’, între care şi articolul intitulat „Numele Înaltpreasfinţitului Nicolae, folosit abuziv de către camarila lui Paisie” – în care se pune la îndoială autenticitatea semnăturii Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nicolae al Banatului şi se aduce atingere demnităţii Sale de Întâistătător al Arhiepiscopiei Timişoarei –, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, precizează că, atât scrisoarea în original, cât şi plicul în care a fost expediată (şi pe care chiar Înaltpreasfinţia Sa a scris adresa) se află în posesia cotidianului şi pot fi oricând supuse expertizei grafologice.
Şi articolul sus-menţionat se înscrie în linia atacurilor lansate prin intermediul ziarului „Ziua de Vest” cu o pătimaşă frecvenţă, dar nefondate, calomniatoare şi defăimătoare la adresa ierarhilor şi clericilor din administraţia eparhială, precum şi la adresa membrilor clerici şi mireni ai Adunării eparhiale şi ai Consiliului eparhial, care, nefiind fondate sau dovedite în vreun fel, aduc grave prejudicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române, în general, şi, în special, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei.
Menţionăm, de asemenea că până acum nu am luat atitudine împotriva numeroaselor articole denigratoare, sperând ca doamna Lia Lucia Epure, erijându-se în apărătoarea binelui, dreptăţii şi moralităţii, nepoată de preot fiind, va înţelege că printr-o  astfel de atitudine nu slujeşte adevărului, păcii şi bunei înţelegeri şi va pune capăt defăimării.
Informăm, însă, pe această cale, redacţia cotidianului „Ziua de Vest” şi pe doamna director Lia Lucia Epure că acest COMUNICAT, pe care vi-l adresăm cu creştinească cordialitate şi omenească mâhnire, este cel din urmă, iar faţă de eventuala repetare a atacurilor orchestrate şi găzduite de „familia” redacţională a sus-numitului cotidian Centrul eparhial îşi rezervă dreptul de a se apăra în instanţă de calomniile şi defăimarile la adresa Cancelariei eparhiale şi a membrilor organismelor deliberative şi executive ale Eparhiei Timişoarei.
    Precizăm, totodată, că dreptul persoanei la demnitate, reputaţie şi onoare este garantat şi ocrotit de către art. 1 alin. (3) din Constituţia României şi de articolele 58 şi 72 din Noul Cod Civil.
De asemenea, învederăm că art. 30 din Constituţia României şi art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului reglementează libertatea de exprimare şi limitele acesteia, menite a proteja reputaţia şi drepturile persoanelor. Orice încalcare a acestor dispozitii legale poate fi sanctionata de către instanţa de judecată în temeiul articolelor 1349,1353,1357-1359 şi 1373 din Noul Cod Civil privind răspunderea civilă delictuală, iar autorul articolelor denigrante şi cotidianul care le publică pot fi obligaţi la plata de daune morale. Menţionăm şi faptul că această practică a instanţelor de judecată este susţinuta şi de o vastă jurisprudenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului.
    Cu acest prilej, îi încredinţăm pe credincioşii Bisericii noastre că întreaga activitate a Centrului eparhial se desfăşoară în conformitate cu reglementările bisericeşti şi civile în vigoare, aşa încât nicio instituţie a statului nu a constatat vreodată că sumele de bani alocate ca sprijin la salarizarea personalului clerical şi neclerical ori pentru susţinerea unor investiţii au fost folosite ilegal. În spiritul aceloraşi reglementări bisericeşti şi laice sunt gestionate donaţiile credincioşilor, respectându-se întocmai prevederile bugetare aprobate de Adunarea Eparhială.
    Întrucât Consiliul Eparhial, format din preoţi şi mireni, reprezintă pe toţi clericii şi credincioşii eparhiei, adresăm, pe această cale, redacţiei ziarului „Ziua de vest” şi doamnei director Lia Lucia Epure, îndemnul creştinesc de a înceta acuzaţiile nedrepte, calomniile şi defăimarea prin presă a slujitorilor Bisericii şi a membrilor forurilor eparhiale, mass-media având menirea de a contribui la asanarea vieţii morale din ţara noastră, la promovarea unităţii de neam şi a păcii sociale, şi nu de a incita la ură şi dezbinare prin articole care, nefiind simple afirmaţii sau judecăţi de valoare, nu intră în sfera de protecţie a dreptului la libera exprimare.

         Timişoara, 08 februarie 2012

Arhiepiscop şi Mitropolit: I.P.S.Dr. Nicolae Corneanu                                                                                                                                                                                                    Episcop- Vicar  : P.S. Paisie Lugojanul
Vicar administrativ: Pr. Ionel Popescu
Exarh: Arhim. Simeon Stana
Consilier cultural:  Pr. Zaharia Pereş
Consilier economic: Pr. Valentin Boancheş
Consilier social: Pr. Cristian Pavel
Consilier patrimoniu: Pr. Sorin Lungoci
Inspector eparhial: Pr. Marius Sfercoci
Secretar eparhial: Arhid. Ioan Radu
Protopop Deta: Pr. Ioan Prisăcean
Protopop Făget: Pr. Bujor Păcurar
Protopop Lugoj: Pr. Ioan Cerbu
Protopop Sânnicolau Mare: Pr. Gheorghe Sutac
Protopop Timişoara I: Pr. Ioan Bude
Protopop Timişoara II: pr. Mircea Szilagyi

Membrii Consiliului Eparhial:

Pr. Sebastian Ardelean
Pr. Gheorghe Cucu
Pr. Tiberiu Benescu
Informatician Ioan Savu
Prof. Dr. Dumitru Popovici
Economist Alexandru Bogdan
Dr. Ing. Ion Nină
Avocat Larisa Gavrilescu

 

 
 

Comentarii

comentarii