Acasă Economic O situație intolerabilă prin care trec cei peste 20.000 de fermieri din...

O situație intolerabilă prin care trec cei peste 20.000 de fermieri din Timiș, care trebuie să înceteze

DISTRIBUIȚI

teren agricol 2Inginerul Gigi Prisecaru, directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Timiș, trage un semnal de alarmă despre o situație umilitoare prin care trec cei peste 20.000 de fermieri din județ, la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, în România, țară membră a Uniunii Europene.

Apel către MADR

Situația este cu atât mai mult de neacceptat, cu cât județele vecine, Caraș-Severin și Arad, au reușit să o rezolve de mulți ani, iar Timișul care deține cea mai mare suprafață agricolă din România nu a făcut nimic în această privință. Șeful OSPA Timiș a explicat: ”Sistemul agricol din Timiș nu mai poate funcționa așa! Suntem totuși o țară membră a UE și ne considerăm civilizați. De exemplu, Oficiul de Studii Pedologice este împărțit în două.

Birourile și contabilitatea se află în calea Șagului, la o periferie a orașului, iar laboratorul, în calea Aradului, în cealaltă periferie. Cum îi respectăm pe fermieri dacă, de fapt, îi umilim de 30 de ani și îi obligăm să fugă de la un capăt la altul al orașului pentru a obține o ștampilă și o iscălitură, cheltuind bani pe benzină și timp? AFIR are sediul în calea Buziașului, la ieșirea din Timișoara, APIA, spre calea Circumvalațiunii, la altă ieșire din oraș, Centrul antigrindină, în calea Șagului, la periferie, OSPA, tot la periferie, în calea Aradului, iar Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și DAJ sunt mai aproape de centrul orașului”.

Prisăcaru, susținut și de prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, atenționează că trebuie construită cât mai repede o clădire de 5.000 -6.000 de metri pătrați, care să reunească instituțiile agricole din Timișoara, aproape toate aflate, în acest moment, la mare distanță una de alta, la periferiile orașului, pentru a nu-i mai chinui și umili pe fermieri atunci când vin să își rezolve problemele agricole. În acest proiect, este nevoie de sprijinul concret al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de aceea Prisăcaru și Doru Petanec fac apel către ministrul Adrian Oros, pentru a veni în sprijinul agricultorilor timișeni.

Cei 5 -6 milioane de euro există…!

”Astfel, vreau ca OSPA Timiș să fie recunoscut și la nivel european și să vină să își facă lucrările agrochimice chiar fermierii din UE. Vreau să construim la Timișoara o clădire modernă și performantă cu parcare și cu toate facilitățile ușor accesibilă pentru fermieri, unde să fie reunite toate instituțiile agricole.

Omul să vină și în câteva ore să își poată rezolva toate problemele, trecând numai de la un etaj la altul. Astfel, agricultorii să nu mai fie nevoiți să umble de la un capăt la altul al orașul pentru avize și documente. Asta e dorința noastră și vom reuși să punem în practică acest important și necesar proiect. Avem stabilite deja și două locuri ale MADR, unde ar putea fi construită clădirea”, spune ing. Prisecaru.

De asemenea, prof. Petanec atenționează că acesta e un proiect care nu mai trebuie amânat, de aceea MADR trebuie să vină în sprijinul fermierilor din Timiș. Un loc pentru noua construcție ar putea fi clădirea APIA din Timișoara, care să fie supraetajată, pentru a putea găzdui și celelalte instituții agricole. Problema este că acolo nu este loc suficient pentru parcare. Celălalt loc se află în calea Șagului unde a fost o livadă de meri utilizată pentru prognoză, un loc tot al MADR, lângă centrul antigrindină, dar și spațiul de câteva ha de la fostul liceu agricol din Calea Aradului, zona Pădurea verde.

”Dacă OSPA va fi la un loc, birouri și laborator, atunci și activitatea va decurge mai bine. Acum totul rezolvăm prin telefoane. Noi depindem de USAMVB, că în clădirea lor se află laboratorul, dar acreditarea este a noastră, nu a celor de la universitate. Mai grav este că universitatea s-a săturat să ne găzduiască pe gratis și acum vrea să ne ceară bani. E și normal. Ei spun pe bună dreptate că e vorba de două ministere.

Ei aparțin de Ministerul Educației, iar noi de Ministerul Agriculturii. E păcat că, în 30 de ani, s-au perindat zeci de miniștri la cârma MADR, toți au făcut vizite nenumărate la Timișoara, s-au plimbat de la o instituție agricolă la alta, dar niciunul nu s-a gândit că ar trebui o clădire care să le reunească pe toate într-un loc. Măcar acum în al doisprezecelea ceas să reușim să implementăm acest important proiect în folosul fermierilor, să înceteze umilința la care sunt supuși. Omul să nu mai umble de nebun pe la toate instituțiile să își consume benzina și timpul foarte prețios, mai ales în timpul campaniilor agricole”, a mai subliniat Prisăcaru.

Pentru a fi ridicată clădirea, s-au găsit deja fonduri de la UE. ”Eu am vorbit cu cei de la Ministerul Dezvoltării, cu ministrul Stroe, și el este deschis la ideea noastră. Aici e vorba de 5 -6 milioane de euro pentru construcția unui asemenea obiectiv, de 5 -6 mii de metri pătrați. Vrem să facem și un laborator OSPA performant. Noi avem aparatură veche chiar și din 1970, care funcționează suflând cu gura. Nu se mai poate lucra așa, într-o tară membră a UE, care cere performanță. Când vine fermierul cu o analiză totul să meargă ca pe bandă, de la A la Z, fără blocaje, nu ca acum…!”, spune șeful OSPA Timiș.

 

Comentarii

comentarii