Acasă Actualitate O specie de crocodil pitic a fost descoperită în vestul țării

O specie de crocodil pitic a fost descoperită în vestul țării

271
DISTRIBUIȚI

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de crocodil în Bazinul Hațeg, crocodilul pitic. Paleontologii Vlad Codrea și Marton Venczel au publicat într-o revistă de specialitate descoperirea craniului de “crocodilifom pitic”, în localitatea Pui.

“Specia descoperită aparține unei linii evolutive considerate dispărută la limita Jurasic/Cretacic (145 Ma). Craniul noului gen și noii specii pentru știință Aprosuchus ghirai (Eusuchia, Family Atoposauridae) este excepțional și tridimensional conservat. Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete”, afirmă cercetătorii clujeni, potrivit unui comunicat UBB

Până la această publicare localitățile din Bazinul Hațeg, precum și din întreaga Transilvanie, au furnizat în majoritatea situațiilor doar dinți izolați, fragmente de craniu sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus sympiestodon de la dinții săi caniniformi, în formă de pumnal.

O reconstituire realizată de cercetătorii universitari clujeni arată că Aprosuchus și Sabresuchus erau forme apropiat înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu (ex. Atoposaurus, Knoetschesuchus, Alligatorium, Alligatorellus) și Cretacicul timpuriu (Theriosuchus).

Noua descoperire arată că această linie a supraviețuit până la sfârșitul Erei Mezozoice, in Maastrichtian (ca. 69-70 milioane ani).

Dentiția caracteristică micului crocodil Aprosuchus ghirai indică o hrană bazată pe artropode și mici vertebrate.

Descoperirea completează ”bestiariul” vertebratelor pitice cunoscut din așa-numita Insulă Hațeg, ilustrând biodiversitatea remarcabilă continentală din Cretacicul terminal.

Foto: https://www.ubbcluj.ro

Comentarii

comentarii