Acasă Actualitate O tapiserie la care au contemplat Papa Benedict și Papa Francisc la...

O tapiserie la care au contemplat Papa Benedict și Papa Francisc la Vatican, expusă la Muzeul de Artă din Timișoara. “Trezirea” este dedicat Revoluției române din 1989

DISTRIBUIȚI

Odată cu deschiderea expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, a avut loc și inaugurarea oficială a Tapiseriei „Il Risveglio/Trezirea”, realizată de Camilian Demetrescu, expusă în foaierul Sălii Baroc. Opera a fost oferită în custodie Muzeului Național de Artă Timișoara de către Ministerul Culturii, în memoria celor care s-au jertfit în decembrie 1989, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Italiană, Malta și San Marino.

Momentul a marcat totodată, centenarul nașterii marelui artist Camilian Demetrescu, un simbol al exilului românesc în Italia și un exemplu de integritate și viziune artistică.

Despre această tapiserie Demetrescu scria: “Din gaura drapelului românesc, unde a domnit steaua roșie, ochii se întorc să privească lumina libertății. Comunismul a căzut fără ca umanitatea să plătească prețul holocaustului nuclear. Crucea cosmica își deschide brațele către toți, astăzi întru speranță precum ieri întru disperare”.

Tapiseria „Il Risveglio/Trezirea”, expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara, a fost lăsată de către artist în custodia Sălii Pontificale a Vaticanului, prezentată în 2008 Papei Benedict al XVI-lea împreună cu o întreagă colecție de tapiserii, iar ulterior a fost donată de către familia Demetrescu, Ministerului Culturii din România.

Tehnica tapiseriei lui Demetrescu

Tapiseriile lui Camilian Demetrescu, cunoscute sub numele de “Hierofanii”, reprezintă manifestările Sacrului în viața umană. În 1981, Don Antonio Maffucci îi propune lui Demetrescu să realizeze o pânză pentru beatificarea măicuței Gabriela de la Vitorchiano. Aceasta o imaginează pe tânăra călugăriță care a unit Bisericile Catolică și Orientală. În loc să folosească tehnica tradițională a țesăturii, care nu mai permite modificări odată terminată, Demetrescu alege un procedeu nou: imaginea este compusă ca un mozaic din diverse piese țesute, brodate sau tricotate separat, apoi asamblate și cusute împreună pe o pânză mare de in.

“Asociația Spirituala Demetrescu a donat statului român tapiseria Trezirea, operă care reprezintă măreția maestrului Camilian Demetrescu. Mulțumit Sfântului Părinte și Regentului Prefecturii Casei Pontificale, Părintele Sapienza, familia Demetrescu a reintrat în posesia acestei opere care era expusa în Vatican, împreună cu alte opt hierofanii ale maestrului. Rolul lui Demetrescu de artist oficial al trei pontifi este bine reprezentat în noul catalog publicat de Casa Papală, cu toate tapiseriile sale, printre care Trezirea, dedicat Revoluției române din 1989. Demetrescu nu este doar un mare artist, ci și un filozof și un maestru spiritual care a reușit să unească bisericile catolică și ortodoxă. Filosofia lui, prin estetică, a reprezentat și încă reprezintă un instrument formidabil împotriva nihilismului, adevăratul dușman al erei noastre”, a spus Federico Mollicone, președinte al Comisiei de Cultură a Camerei deputaților din Italia.

Viața lui Camilian Demetrescu

Născut în 18 noiembrie 1924, la Bușteni, Camilian Demetrescu a fost o figură marcantă a artei europene, un om profund ancorat în valorile creștin-ortodoxe și un fervent susținător al culturii românești în exil. După fuga din țara sa natală în 1969, opera sa a parcurs o transformare artistică semnificativă, renunțând la realismul socialist în favoarea abstracționismului, pentru ca mai apoi să își dedice viața artei simbolistice sacre.

În 1977, restaurarea unei biserici romanice din Gallese i-a schimbat destinul și creația, marcând întoarcerea sa spre spiritualitate și creștinism. Inspirat de întâlnirea cu Mircea Eliade și fascinat de bogăția artei medievale creștine, Demetrescu și-a dedicat opera unui mesaj profund, universal, al sacralității și speranței. A organizat expoziții în marile orașe din Italia și Franța, lucrările sale fiind păstrate în numeroase biserici. În 1986, a fost selectat de Comisia Pontificală pentru Artă din Vatican pentru a ilustra Divina Comedie, alături de alți artiști europeni de renume.

După Revoluția din 1989, artistul s-a implicat activ în sprijinirea României, fondând Comitetul Pro România, organizând transporturi umanitare și publicând Biblia tradusă de Gala Galaction. În 2000, expoziția retrospectivă organizată la București a reunit peste 300 de lucrări, confirmând impactul său artistic și umanitar.

Camilian Demetrescu a murit în anul 2012, la Galese, în Italia.

Comentarii

comentarii