Acasă Actualitate O tornadă devastatoare a făcut prăpăd în Cehia și Austria. Frontul atmosferic...

O tornadă devastatoare a făcut prăpăd în Cehia și Austria. Frontul atmosferic se îndreaptă spre România

DISTRIBUIȚI

Mihai Gâdea a difuzat, joi, la Sinteza zilei imagini incredibile cu o tornadă care a devasta zone din Cehia și Austria. Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat că frontul atmosferic vinovat de fenomenul extrem se îndreaptă spre România.

Potrivit surselor Antena 3, 150 de persoane au fost rănite în Cehia în urma tornadei care ar fi avut viteze între 270 și 320 de km/h.

“Trebuie să înțelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum – a fost foarte cald și în Europa Centrală, așa cum este acum la noi. Tot așa, multă umezeală și acolo, pentru că au fost și episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.

Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi și care va afecta țara noastră noaptea viitoare. Acest front se vede că s-a format la confluența a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puțin din imaginile pe care le vedem.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifefestarea unei instabilități extreme și, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene și avem consecințele lor și la noi în țară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla și la noi la fel, în niciun caz. Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viață scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu.

Directorul executiv al ANM a adăugat că după episodul de caniculă de acum trebuie să ne așteptăm că instabilitatea atmosferică va fi destul de puternică în România.

Valul de cãldurã va persista, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (ITU peste 80 de unitãţi) şi va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Banat, vor fi cuprinse la scara întregii ţãri între 32 şi 39 de grade, mai scãzute pe litoral, spre 27…28 de grade. Cerul va fi variabil dimineaţa, dar treptat instabilitatea atmosfericã se va accentua şi vor fi înnorãri, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii, îndeosebi dupã-amiaza la munte şi pe arii mai restrânse în rest, iar noaptea în vestul, nordul şi centrul ţãrii. Temperaturile minime se vor situa între 15 şi 24 de grade, mai scãzute în estul Transilvaniei, spre 12…13 grade.

Presiunea atmosferică va creste usor dinspre vest, incat regimul baric se va mentine slab ciclonic.

Sâmbătă

În vestul, centrul şi nordul ţãrii, vremea va fi în general instabilã, vor fi înnorãri, averse, descãrcãri electrice şi cantitãţi de apã ce vor depãşi 15…35 l/mp, iar valorile termice vor scãdea apreciabil faţã de zilele precedente, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 32 de grade. În sud-vest, deşi temperaturile se vor mai pondera, vremea va fi cãlduroasã şi disconfortul termic ridicat, astfel încât maximele termice se vor situa în general între 29 şi 34 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi, iar în sud-est temperaturile diurne vor deveni apropiate de normele perioadei şi se vor situa între 26 şi 31 de grade; cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi, mai ales în sud-est, vor fi frecvente descãrcãri electrice, vijelii şi averse torenţiale. Izolat, în majoritatea regiunilor, vor fi condiţii de grindinã. Vântul va avea intensificãri la munte, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în special asociat ploilor. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 12…13 grade în depresiunile intramontane şi 21…22 de grade pe litoral.

Presiunea atmosferică va fi asemanatoare celei din ziua precedenta, cu valori subnormale.

Duminică

Vremea va fi cãlduroasã în vestul şi în sudul ţãrii, unde local dupã-amiaza se va resimţi un disconfort termic moderat, cu precãdere în Oltenia, unde izolat va fi caniculã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în a doua parte a zilei şi seara când în zonele montane şi submontane, local în centru şi nord-est şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni vor fi averse, descãrcãri electrice şi condiţii de grindinã. Pe spaţii mici, se vor înregistra cantitãţi de apã de peste 15…25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte şi în sud-vestul teritoriului şi local în regiunile estice, iar pentru timp scurt şi în celelalte zone, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei şi 34…35 de grade în sud-vestul Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 10 grade în depresiuni (unde spre dimineaţã izolat se va forma ceaţã) şi 20 de grade pe litoral.

Luni

Vremea va fi în general frumoasã, dar cãlduroasã în jumãtatea de sud-vest a ţãrii, unde disconfortul termic va fi în accentuare. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza şi seara când pe alocuri în zonele montane şi în dealurile sudice şi izolat în restul teritoriului vor fi averse în general slabe, însoţite şi de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte şi în nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8…10 grade în depresiuni şi 20…21 de grade pe litoral şi în Dealurile de Vest.

Comentarii

comentarii