Acasă Actualitate “O zi cu tata”, de la Penitenciarul Timișoara, în toată România. Alina...

“O zi cu tata”, de la Penitenciarul Timișoara, în toată România. Alina Gorghiu: “Programul strânge legătura dintre deținut și familie”

DISTRIBUIȚI

Vineri 17 noiembrie, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timișoara, Penitenciarul Timișoara a  marcat 10 ani de colaborare interinstituțională în domeniul reintegrării sociale a persoanelor ce se află sub o sancțiune privativă de libertate în cadrul programului „o zi cu tata”.

La eveniment au participat reprezentanți din administrația centrală și locală, în frunte cu ministrul justiției Alina Gorghiu, care a declarat:

“Acest proiect “o zi cu tata” are o importanță foarte mare pentru sistemul penitenciarelor, dar și pentru deținuți. Aceste persoane private de libertate trebuie reintegrate în societate și în familie atunci când vor părăsi penitenciarele. Cu cât e un grad de recidivă mai redus cu atât este mai bine pentru societate, de aceea sunt utile aceste proiecte de suflet pentru deținuți.

Orice fel de program de reintegrare în familie și societate prin care deținuții își pot păstra ancore este foarte bun. Una dintre ancore este familia, iar acest proiect asta face: strânge legătura dintre deținut și familie.

Mulțumesc tuturor asociațiilor societății civile care ajută penitenciarele și pe deținuți și intermediază relația dintre deținut și familie și copii”.

Alin Pădureanu, inițiatorul și președintele Asociație Bărbaților Creștini Timișoara, a explicat de ce a organizat proiectul “o zi cu tata”.

“Nu există motivație mai mare pentru părintele deținut, decât menținerea unei relații și bunăstări ale copilului și legături strânse cu el și cu familia. Practic, asta am început în urmă cu 10 ani la Timișoara și sărbătorim astăzi, vineri 17 noiembrie, o activitate de succes cu proiectul “o zi cu tata” timp de un deceniu.

În doi ani de la lansare, proiectul a fost implementat în 22 de penitenciare din România. Când am venit cu această propunere  a fost foarte bine primită de autoritățile penitenciare.

Dat fiind că deținuții ies la muncă în comunitate, ne-am gândit că ar fi foarte benefic pentru ei să intre și în contact cu familia și cu copiii, de aceea am făcut acest program. 4 activități recreative și distractive au loc în afară penitenciarelor și 14 întâlniri în cadru penitenciarelor. Un aspect deosebit al programului a fost că adus împreună diferite organizații și instituții, firme, ONG-uri și biserici.”

Liviu Marica, directorul Penitenciarului Timișoara, a adăugat:

“Prin acest program “o zi cu tata”, deținuți reinițiază o relație afectivă cu copiii lăsați acasă și cu familia. Din păcate, am întâlnit deținuți care nu au reușit să-și cunoască copiii și a fost o reacție formidabil de emoționantă și din partea copiilor și a taticilor.

Tocmai acestei aspecte emoționante ne încarcă cu energie și ne motivează să continuăm.

Altfel prin acest program “o zi cu tata” vrem să întărim relația dintre părintele deținut, copii și întreaga familie a lui și să o menține, fiindcă un copil are nevoie de ambii părinți pentru a crește sănătos și a se dezvolta armonios.

În perioada când oamenii stau în penitenciar, vrem să nu se rupă această relație dintre părinte și copil de aceea am dezvoltat acest proiect și am fost de acord să-l implementăm în Penitenciarul Timișoara.

Acesta este scopul programului să creăm legături între părinte și copil, iar acolo unde nu sunt, să le creăm, fiindcă sunt cazuri când aceste relații nici măcar nu au început, fiindcă atunci când copilul s-a născut, tatăl era în penitenciar”

Până acuma, în program au participat peste 1.600 de deținuți de la Penitenciarul Timișoara și au fost sute de ieșiri în comunitate, împreună deținuți- copii-familie.

 

Comentarii

comentarii