Acasă Actualitate OADOR Timişoara condamnă ACTA

OADOR Timişoara condamnă ACTA

DISTRIBUIȚI

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (O.A.D.O.R) Timişoara condamnă ACTA – Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii – şi doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se ascunde de fapt în spatele acestei iniţiative: cenzura, dispariţia internetului aşa cum îl ştim astăzi, îngrădirea grosolană a drepturilor omului.

Vor confisca tot

Teodor Raţiu, preşedintele OADOR, a spua că dacă ACTA este implementat nu va mai exista intimitatea persoanelor pe internet. Fiecare furnizor de internet va fi obligat să monitorizeze în permanenţă nu numai istoricul de  navigare al fiecărui abonat, dar şi conţinutul accesat. Oamenii au un drept de bază când vine vorba de intimitate, iar acest tratat îl încalcă evident. Autorităţile vor avea dreptul să confişte sau să caute fără niciun motiv informaţii în computerele cetăţenilor, ipod-uri, telefoane sau în orice dispozitiv care poate stoca informaţie, iar în cazul în care se găsesc materiale interzise se riscă o amendă usturătoare şi chiar închisoare. Cetăţenii pot fi privaţi de bunuri IT fără explicaţii, doar pentru simplul motiv că această acţiune face parte din controale de rutină.  De asemenea, o parte din ACTA precizează că importul anumitor medicamente va fi stopat, ceea ce înseamnă că medicamentele ce ajungeau în lumea a 3-a de la case de binefacere şi oameni cărora le pasă nu vor mai ajunge, acest lucru ducând la pierderea a mii de vieţi omeneşti.

Românii nu au fost informaţi

Toate negocierile cu privire la ACTA au fost ţinute în secret. Reprezentanţii ţărilor semnatare, inclusiv cei ai României, au semnat documentul fără a informa opinia publică. „Nimeni nu a cerut părerea celor direct implicaţi, a consumatorilor de internet, a noastră, a celor ce reprezentăm internetul. În România, secretul a fost atât de mare încât până şi premierul de atunci, Emil Boc, când a fost întrebat de un jurnalist despre semnarea tratatului a spus că nu ştie despre ce este vorba. Organizaţia noastră încearcă să atragă atenţia că nu este posibil ca într-o ţară democratică, aşa cum se vrea a fi România, unde numărul utilizatorilor de internet este de aproape 6 milioane, mai mare decât numărul cetăţenilor care au participat la anumite tururi de scrutin, cetăţenii să nu fie informaţi. Informarea opiniei publice este absolut obligatorie", se arată în comunicatul OADOR.

Peste tot în lume au loc proteste împotriva ACTA, semnarea de petiţii, publicarea de articole pe bloguri. O.A.D.O.R. salută aceste eforturi şi asigură cetăţenii de tot sprijinul în această încercare de a stopa ACTA.  O.A.D.O.R. semnalează de asemenea faptul că ACTA încalcă articolul 12 din Declaraţia  Universală a Drepturilor Omului: "Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viaţa sa personală, în familia sa, în domiciliul lui sau în corespondenţa sa, nici la atingeri aduse onoarei şi reputaţiei sale. Orice persoană are dreptul la protecţia legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri." Pe scurt, încalcă libertatea cetăţeanului şi circulaţia liberă a informaţiei. 

„Considerăm că unul dintre cele mai reprezentative articole din textul ACTA, care încalcă în mod flagrant drepturi prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, este articolul 12 – măsuri provizorii, ordonanţe prezidenţiale sau alte măsuri urgente. Aceste mijloace legale reprezintă cea mai eficientă modalitate de a cenzura internetul. Ele sunt proceduri judiciare unilaterale – inaudita altera parte (Art. 12, alin. 2) -, ceea ce înseamnă fără ascultarea celeilalte părţi, mai pe scurt, încălcarea dreptului la un proces echitabil", am citat din comunicatul organizaţiei timişorene.

O.A.D.O.R. doreşte să clarifice faptul că nu încurajează pirateria sau contrafacerea, dar nu poate rămâne indiferentă la încălcarea unor drepturi fundamentale stabilite prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi prin Constituţie, şi anume: dreptul la informare, la libera exprimare, dreptul la viaţă privată, dreptul la intimitate, dreptul la un proces echitabil etc.

Monitorizarea permanentă a utilizatorilor de internet va creşte costurile serviciilor de internet. "Susţinerea politică pentru implementarea ACTA a început să scadă în urma protestelor vehemente, unele ţări chiar renunţând. E timpul ca şi România să spună NU ACTA. Haideţi să nu lăsăm guvernele şi marile corporaţii să ne ia şi ultimul lucru rămas liber, internetul", transmit reprezentanţii OADOR.

Comentarii

comentarii