Acasă Eveniment OADOR Timişoara: „În 2011, 279 de încălcări ale drepturilor omului în Timiş”

OADOR Timişoara: „În 2011, 279 de încălcări ale drepturilor omului în Timiş”

DISTRIBUIȚI

În data de 10 decembrie, în fiecare an, atât la nivel mondial, cât şi în Timişoara, este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În această zi, în 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care a devenit un standard universal pentru apărarea şi promovarea drepturilor omului.
Cu acest prilej, sâmbătă, la monumentul din faţa Catedralei Mitropolitane, OADOR va depune coroane de flori în cinstea celor care s-au jertfit pentru apărarea drepturilor omului.

15 cazuri în instanţă

„Cele mai multe plângeri au fost în ceea ce priveşte proprietatea, dreptul la muncă şi abuzurile autorităţilor din Timişoara şi din judeţul Timiş”, a spus Teodor Raţiu, comisar-şef al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul în Timişoara. Fiindcă autorităţile au fost deschise şi au colaborat bine cu organizaţia, jumătate dintre plângeri au fost rezolvate, iar în 15 cazuri s-a ajuns în instanţele judecătoreşti. Una dintre cele mai importante acţiuni caritative a fost sprijinirea Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, prin dotarea cu aparatură medicală.

„Având în vedere că, anul 2012 va fi un an electoral, organizaţiile societăţii civile vor avea un cuvânt greu de spus. Noi suntem pregătiţi. Amintim că OADOR Timişoara nu se subordonează niciunei instituţii şi nu e filială. Aici are sediul central şi e de sine stătătoare şi cât putem îi ajutăm pe cetăţenii care ne cer sprijinul”, a precizat Raţiu.

OADOR are parteneriate şi colaborează foarte bine cu Inspectoratul de Poliţie Timiş, Sindicatul Poliţiştilor Timiş, ISU Banat, Inspectoratul Şcolar Timiş, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Blocul Naţional Sindical, Sindicatul Materna, CJAS Timiş sau Spitalul Judeţean Timişoara.

„Toate fiinţele umane se nasc libere”

Două dintre cele mai importante articole ale declaraţiei sunt considerate nr. 1: „Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi” şi nr. 11: „Comunicarea liberă a gândurilor şi a opiniilor este unul din drepturile cele mai preţioase ale omului: prin urmare, orice cetăţean poate vorbi, scrie, tipări liber, cu condiţia să nu abuzeze de acestei libertăţi în cazurile determinate prin lege”. „Adunarea Generală a ONU proclamă prezenta Declaraţie Universală a Drepturilor Omului ca un standard comun de împlinire pentru toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate instituţiile societăţii, pe baza declaraţiei şi prin învăţătură şi educaţie, să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi şi prin măsuri progresive, naţionale şi internaţionale, să asigure recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă, atât în sânul popoarelor statelor membre, cât şi între popoarele din teritoriile aflate sub jurisdicţia lor”, se arată în preambulul declaraţiei.

Comentarii

comentarii