Acasă Actualitate Oamenii străzii ”bântuie” liberi prin Timișoara

Oamenii străzii ”bântuie” liberi prin Timișoara

DISTRIBUIȚI

Oamenii fără adăpost din Timișoara, mai ales cei care dorm prin canale, reprezintă un vector puternic de răspândire a infecției cu Covid19 și de aceea ei sunt un pericol real pentru întreaga comunitate, cu toate eforturile făcute pentru a fi ținută sub control pandemia. 

Luni, 30 martie, Alin chiar i-a surprins pe mai mulți oameni ai străzii dormind pe o gură de canal, în Timișoara și i-a și fotografiat (foto).

”Luni 30 martie, ora 7.30, începe o nouă săptămână sub zodia “coronavirusului”… Primul contact cu lumea exterioară: la capătul blocului două persoane fără adăpost dormeau infofolite deasupra unui canal care adăpostește accesul la țevile de încălzire.

La un moment dat se aude o tuse grea. Încep să mă dezmeticesc. Trăiesc în România, țara în care polițiștii și jandarmii opresc și legitimează oamenii pe stradă, dar care nu sesizează că există persoane care dorm prin boscheți… Trist!

Al doilea contact: sunt oprit de un echipaj de poliție și legitimat. La 30 m, în fața unui magazin Profi, stau două persoane în vârstă care așteaptă să se deschidă. Mai au de așteptat vreo jumătate de ora. Povestesc. Parcă era data o ordonanță prin care persoanele în vârstă de peste 65 de ani pot ieși din casă doar între orele 11-13?. S-a abrogat azi noapte și nu știu?.

Al treilea contact: în sfârșit un lucru bun. La intrarea la lucru mi se verifica temperatura. Am 36.2. Totul e ok. Sunt apt de lucru…!”, mărturisește Alin Andrei Gorscovoz.

Despre chestiunea dificilă a oamenilor străzii fără adăpost, Petru Ilieșu, directorul Fundației Timișoara 89, a spus următoarele:

”Dincolo de toate considerentele morale vorbim despre o luptă pentru supravieţuire. Sunt cetăţeni români şi prin Constituţie, statul trebuie să le asigure un mod de trai, indiferent de toate judecăţile noastre. E parte din contractul social în care li se cere să respecte legile şi să se supună Constituţiei.

Nu suntem în Evul Mediu ca să-i alungăm din cetate. Etic, trebuie să împărţim cu ei măcar o parte din bunăstarea noastră.

În această situaţie, primul lucru pe care va trebui să-l facă autorităţile este să le asigure un loc de cazare (un acoperiş) şi ajutor de hrană până va trece perioada critică a stării de urgenţă.

Şi este evident că centrele de cazare existente, deja supraaglomerate şi cu adăpostire peste capacitate, nu pot să îşi asume riscul de a primi noi cazuri cu atât mai mult cu cât nu au sisteme de pază care să limiteze ieşirile anarhic în stradă şi nici să pună în pericol sănătatea angajaţilor şi a rezidenţilor.

Ca atare, trebuie recurs la găsirea altor soluţii de cazare şi aş indica în acest sens clădirile (casele) goale şi unele chiar lăsate în paragină, în speţă imobile care au fost utilizate cu ani în urmă ca grădiniţe sau şcoli iar acum se deteriorează prin nefolosire. Şi neapărat asigurate cu pază. 

De asemenea, fondul de hrană al cantinei sociale trebuie suplimentat. E un moment în care trebuie apelat la voluntari pentru suplimentarea celor care lucrează sau vor lucra în dispozitivele sociale afectate acestei probleme. Cei care vor fi repartizaţi în centrele de cazare vor trebui testaţi pentru a nu genera îmbolnăviri în masa adăposturilor”.

Ce spune Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara?

”Municipalitatea a alocat în aceste zile o sală de sport cu o capacitate de 70 de locuri pentru persoanele fără adăpost. Aceștia vor fi adunați și cazați acolo, li se vor asigura hrană, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare, condiții de igienizare și triaj medical. Locația va funcționa pe perioada declarată de pandemie coronavirus. Săptămânal se va face raportarea către Prefectura județului Timiș ,conform Ordinului Militar nr.3”, a explicat Corina Eva, purtător de cuvânt DASM Timișoara, luni 30 martie 2020.

Comentarii

comentarii