Acasă Actualitate Obezitatea – noua pandemie, controleaz-o! 9.000 de obezi, în Timiș

Obezitatea – noua pandemie, controleaz-o! 9.000 de obezi, în Timiș

DISTRIBUIȚI

Marți, 28 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a fost lansat proiectul „Controlează Obezitatea”, derulat la nivel național în marile centre universitare de medicină: București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.

Despre marea problemă națională dr sănătate au vorbit prof. Univ.dr. Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină a UMF „Victor Babeș” din Timișoara, șef al Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara, prof.univ.dr. Cristian Oancea, Manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

prof.univ. dr. Mihaela Vlad, coordonator al Compartimentului de Endocrinologie, SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara, prof.univ.dr. Dana Stoian, medic primar endocrinologie, SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara, pof.univ. dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea proiectului „Controlează Obezitatea”, prorector al UMF „Carol Davila” din București și președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Județul Timiș înregistrează oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, dar numărul real ar fi mult mai mare, potrivit datelor de specialitate.

Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiștii în sănătate și nu numai, din întreaga lume, care o cataloghează drept o problemă critică de sănătate publică. Aceasta pentru că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni cronice netransmisibile.

Este vorba de bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecțiuni articulare, probleme respiratorii sau anumite tipuri de cancer – afecțiuni care cumulat cauzează cel mai mare număr de decese în fiecare an la nivel mondial.

Cele mai recente date de specialitate arată că aproximativ 12% din totalul deceselor anuale la nivel mondial asociate bolilor cronice netransmisibile sunt atribuite unui Indice de Masă Corporală (IMC) crescut, adică peste limita considerată „normală” de 25kg/m2, după care intervine supraponderea, respectiv obezitatea.

România, față în față cu obezitatea arată astfel: estimările avertizează că 35% dintre adulți ar putea suferi de obezitate până în 2035, în lipsa unor măsuri eficiente îndreptate în acest sens.

Potrivit proiecțiilor specialiștilor, peste 40% dintre adulții de sex masculin și peste 30% dintre femeile adulte vor suferi de obezitate în 2035. În timp ce rata de creștere anuală a obezității la categoria de populația adultă se situează la 2.1% (în intervalul 2020-2035), în ceea ce privește obezitatea în rândul copiilor situația poate fi descrisă drept alarmantă, având în vedere că se estimează o rată de creștere anuală de 5.6%, mai mult decât dublu față de adulți.

La nivelul județului Timiș sunt înregistrate oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, dar numărul real ar fi mult mai mare având în vedere estimările la nivel național. Numărul persoanelor cu obezitate raportat și înregistrat oficial la finalul anului trecut în județul Timiș: 8.926 de persoane, puțin peste 1% din totalul populației din județ, sugerează că acest număr nu reflectă exact situația reală, fiind mult subdimensionat, raportat la estimările de specialitate.

Pe lângă multiplele implicații la nivelul sănătății individului, obezitatea înseamnă și o povară economică, prin prisma impactului pe care îl generează la nivelul societății.

Potrivit World Obesity Atlas, până în 2035, doar impactul economic generat de cazurile de suprapondere și obezitate ar putea reprezenta 3.6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, un procent foarte mare, mai ales dacă îl comparăm cu alocările actuale din bugetul de stat pe domenii prioritare, cum ar fi: sănătatea sau educația.

„Obezitatea reprezintă o adevărată provocare a zilelor noastre. Sedentarismul, alimentația nesănătoasă și alți factori de risc au contribuit la creșterea alarmantă a prevalenței acestei afecțiuni. Obezitatea este, în primul rând, o boală și trebuie tratată ca atare. În prezent, ne confruntăm cu obezitatea în numeroase aspecte ale vieții noastre: în familie, în grupurile de prieteni și în întreaga societate. Aceasta necesită o abordare complexă și multidimensională, care să includă atât prevenția, cât și controlul și tratarea complicațiilor asociate. Obezitatea reprezintă un factor de risc semnificativ pentru numeroase boli cronice netransmisibile și agravează anumite afecțiuni existente”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea „Controlează Obezitatea”, medic primar endocrinolog, președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Obezitatea „anunță” o nouă pandemie: numărul persoanelor supraponderale și cu obezitate va reprezenta aproximativ 54% din totalul populației globale până în 2035, potrivit World Obesity Atlas 2024.

Peste 3,3 miliarde de oameni ar putea ajunge să sufere de suprapondere și obezitate până în 2035, comparativ cu 2,2 miliarde în anul 2020, o creștere într-un ritm accelerat (+50%), care reprezintă un puternic semnal de alarmă! În ceea ce privește exclusiv obezitatea, evaluările specialiștilor așteaptă o creștere a numărului de cazuri de obezitate în rândul adulților de la 0.8 miliarde în 2020 la 1.5 miliarde până în 2035. Un capitol extrem de îngrijorător este obezitatea infantilă și obezitatea în rândul adolescenților, a cărei prevalență se așteptă să crească într-un ritm și mai rapid decât în cazul persoanelor adulte: potrivit acelorași date, prevalența globală a obezității în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani va crește de la 175 de milioane de cazuri în 2020, la 380 de milioane de cazuri până în 2035.

Inițiativa „Controlează Obezitatea” se desfășoară sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și cuprinde acțiuni care vizează două direcții: componenta de informare și conștientizare a publicului larg în privința problematicii obezității la nivel general și o componentă de educație medicală adresată profesioniștilor din sănătate implicați în managementul persoanelor cu obezitate.

Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel național în marile centre universitare de medicină: București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.

Comentarii

comentarii