Acasă Actualitate Obicei funerar straniu în satele din zona de munte din vestul României....

Obicei funerar straniu în satele din zona de munte din vestul României. Așa îi țin pe cei decedați aproape

DISTRIBUIȚI

Obicei straniu în satele de munte din judeţul Hunedoara! Membrii familiei sunt înmormântaţi chiar în grădina sau în curtea gospodăriei. Deşi pentru mulţi este o tradiţie complet ieşită din comun, alţii cred că aşa îi pot simţi mai aproape pe cei dispăruţi.

În unele zone din țară există o tradiție care unora le poate părea stranie.

Morții din familie sunt îngropați în grădina sau curtea gospodăriei.

E vorba de cătunele și satele de munte din județul Hunedoara.

Astfel, cei vii și generațiile trecute ale familiei sunt aproape unii de altii. Localnicii spun că așa se păstrează mai bine amintirea și legătura cu străbunii.

Satul Târsa, din munții Șureanu, este situat la aproape 1.000 de metri altitudine într-o zonă numită, Platoul Luncanilor.

Acolo sunt peisaje ca în povești și oameni vrednici și muncitori.

Casele sunt însă situate la mare depărtare unele de altele. Așa că unul dintre motivele pentru care morții sunt îngropați lângă casă este lipsa cimitirelor care nu pot fi făcute pe versanții accidentați.

”Vine preotul acasă la fiecare, îşi face treaba lui, slujbă şi tot ce trebuie şi asta e, ca şi la ceilalţi care sunt duşi în cimitir”, spune Adrian Badea, un localnic din satul Târsa.

Așa se întâmplă în mai multe sate din județul Hunedoara, chiar dacă au cimitire.

”Ei vor să îi aibă pe membrii familiei aproape, în grădină sau într-un spaţiu apropiat gospodăriei.

Uneori, spaţiul destinat cimitirului din jurul bisericii este foarte mic şi atunci unele cimitire, în momentul în care a avut loc o creştere demografică au fost realizate în altă parte”, explică Daniel Iancu, cercetător științific Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Sursa: Antena 3

Comentarii

comentarii