Acas─â Special Ofensiva Chinei si starea Americii

Ofensiva Chinei si starea Americii

DISTRIBUIȚI

In Statele Unite a avut loc un efect bizar. Eliminarea lui bin Laden i-a adus Presedintelui Obama 11 puncte in sondaje, astfel incat, pentru prima data dupa mult timp, el este sustinut de mai mult de jumatate dintre americani. Si a crescut nitel si dolarul. In timp ce cota petrolului a scazut. Dar sa nu ne amagim. Este doar o picatura de apa rece intr-un pahar cu apa clocotita. In ceafa Americii, rasuflarea Chinei creeaza fiori. Si putem asista, extrem de repede, la ceea ce denumeam, in urma cu cateva zile, rasturnarea polilor de putere.

Rusia ramane un mare jucator dar nu mai este, din 1991, un jucator global. Statutul acestei puteri ramane impresionant, dar la nivel regional. Si mai ales atat timp cat, peste capul Uniunii Europene si peste capul Americii, doua importante puteri, tot regionale, Germania si Franta, trateaza separat cu Kremlinul. Dar sansele Federatiei Ruse scad si ele atat timp cat statul este incremenit intr-o pozitie de spagat politic. Este sedus de virtutile economiei de piata dar, in acelasi timp, este sclavul oligarhilor. Asa ca nu mai raman, pentru moment, decat doua piese mari pe tabla de sah politic. Statele Unite si China. Cu un ritm de dezvoltare halucinant in ultimii 20 de ani, de 10 la suta, oficial – o lege votata de Marea Adunare Nationala a Chinei limiteaza cresterea la acest procent – si cu un ritm real de cine stie cat, China rastoarna cele mai optimiste sau cele mai pesimiste prognoze – depinde din ce parte privim. Pana in urma cu trei, patru ani, expertii din lumea intreaga estimau ca Statele Unite vor fi depasite de China prin 2020, 2025. Acum a iesit la iveala un alt orizont al acestui eveniment extrem de important, in plan istoric. China ajunge pe locul intai in 2016. Mintenas. Si asta daca nu se intampla ceva de natura sa precipite lucrurile.
Ceva se intampla. Si s-ar putea sa aflam, mult mai repede decat peste cinci ani, ca pe locul intai ca putere economica mondiala a trecut China. Ce s-ar putea intampla? In primul rand, intrarea Statelor Unite intr-o noua criza imobiliara si apoi financiar-bancara. Adica faimoasa poveste cu criza in forma de W.
 
Cititi mai mult pe CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/ofensiva-chinei-si-starea-americii
 

Comentarii

comentarii