Acasă Cultura Oferta manifestărilor cultural-religioase, până în 31 octombrie, în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Timișoara

Oferta manifestărilor cultural-religioase, până în 31 octombrie, în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Timișoara

641
DISTRIBUIȚI

Până în 31 octombrie, Episcopia Romano Catolică Timișoara are un program foarte bogat de manifestări cultural-religioase, în Timiș, Arad și Caraș Severin, dintre acestea se remarcă hramurile din dieceză, dar și mult-așteptatele concerte din cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Orgă TimOrgelFest 2019.

1.Hramuri în Dieceză

Cu prilejul sărbătorii „Sf. Vendelin” sâmbătă, 19 octombrie 2019, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Otvești, filială a Parohiei Romano-Catolice Bacova, administrată de parohia Buziaș. Sfânta Liturghie va fi celebrată începând cu ora 11.00 de către Pr. László Bakó secretar episcopal. La orgă va cânta dl. János Fodor.

Comunitatea romano-catolică din Urseni, filială a Parohiei Romano-Catolice din Timișoara II. Fabric sărbătoreşte duminică, 20 octombrie 2019 hramul bisericii „Sf. Vendelin”. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 16.00 de către Pr. János Kapor, paroh al acestei comunități parohiale.

Cu ocazia Sărbătorii „Sf. Vendelin” se sărbătoreşte hramul bisericii romano-catolice din Pordeanu, filială a Parohiei Romano-Catolice Beba Veche, administrată de parohia Cenad. Sf. Liturghie va fi celebrată duminică, 20 octombrie 2019 la ora 11.00 de către Pr. Tamás Bene, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Cenad.

2. În cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Orgă TimOrgelFest în următoarele biserici romano-catolice vor avea loc concerte de orgă:

17 octombrie / ora 20.00 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II- Millenium – Recital de orgă, solist Ignace Michiels (Belgia).

19 octombrie / ora 20.00 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II- Millenium – Recital de orgă, solist Yannick Merlin (Franța).

3. Celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor a fost instituită în anul 1926 de către papa Pius al XI-lea la cererea Consiliului Superior ale Operelor Pontificale Misionare, iar Sf. Papa Ioan Paul al II-lea a rânduit ca această zi să fie celebrată în penultima duminică a lunii octombrie.

Astfel în acest an duminică, 20 octombrie Ziua Mondială a Misiunilor va fi celebrată și în bisericile Diecezei de Timișoara, unde în cadrul Sf. Liturghii se vor ruga în special pentru misionari iar colecta acestei duminici va fi oferită în scopul evanghelizării.

4. Pentru a marca luna Sf. Rozariu și luna misionară extraordinară, membrii comunităților romano-catolice din Parohia Sf. Treime și Parohia Maria Zăpezii din Reșița se vor ruga împreună în data de 20 octombrie a.c. de la ora 17.00 Sf. Rozariu în biserica Maria Zăpezii.

5. Duminică, 20 octombrie 2019  Msgr. Johann Dirschl vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara va vizita comunitatea romano-catolică din Sântana, unde va continua administrarea Sf. Sacrament al Mirului tinerilor ajunşi la vârsta prevăzută pregătiţi pentru acest moment. Sfânta Liturghie de miruire va fi celebrată la ora 11.00 în biserica locală, ocazie cu care 20 de tineri vor primi acest sacrament. Parohia este administrată de către Pr. Ioan Ciuraru, paroh de Pâncota.

6. Mănăstirea Surorilor Franciscane din Caransebeș va găzdui exercițiile spirituale în limba maghiară pentru preoții Diecezei de Timișoara, care va avea loc în perioada 21-25 octombrie a.c. Conducător spiritual va fi Excelența Sa Dr. János Székely episcop diecezan de Szombathely (Ungaria).

7. În data de 25 octombrie a.c. în cadrul unei Sf. Liturghii care va începe la ora 17.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va binecuvânta casa Surorilor Mariane de Schönstatt.

8. Sâmbătă, 26 octombrie 2019 Oficiul Diecezan pentru Pastorație din Dieceza de Segedin-Cenad va organiza la Segedin o conferință cu tema: Viață la parohie. Programul va începe la ora 10.00 cu prezentarea volumului intitulat Reclădire al autorilor Michael White și Tom Corcoran, care se referă la istoria unei parohii reclădite, invitat fiind Dr. Kálmán Nyéky paroh, profesor teolog.

Cea de-a doua prelegere va fi ținută de soții Süveges Gergő și Margit și va avea ca temă modalități de dezvoltare în cadrul unei comunități. În dupăamiaza zilei programul va continua cu diferite ateliere. La acest eveniment din partea Diecezei de Timișoara va participa Msgr. Johann Dirschl vicar general, Pr. Zsolt Szilvágyi vicar episcopal pentru activitatea pastorală și Pr. Árpád Király arhidiacon, paroh de Arad-Șega.

9. Începând cu luna iunie a.c. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad.

Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei.

Vizita canonică va continua , în zilele de 28 și 29 octombrie a.c. la Parohia Romano-Catolică Pecica, parohie administrată de Pr. paroh Ferenc Czeglédi. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe luni, 28 octombrie la ora 17.30 în biserica parohială.

În zilele de 30 și 31 octombrie a.c. Episcopul Diecezan va vizita Parohia Romano-Catolică din Sântana, parohie administrată de Pr. Ioan Ciuraru. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe miercuri, 30 octombrie la ora 17.30 în biserica parohială.

10. În organizarea Institutului Clerical Național din Ungaria marți, 5 noiembrie a.c. la Budapesta va avea loc o zi de formare profesională având ca temă prezentarea volumului intitulat Reclădire al autorilor Michael White și Tom Corcoran, care se referă la istoria unei parohii reclădite, invitat fiind Dr. Kálmán Nyéky paroh, profesor teolog.

La acest program din partea Diecezei de Timișoara va fi prezent Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara, László Bakó secretar episcopal, Pr. Lóránd Máthé paroh de Gătaia și Pr. Tiberiu Szabó responsabil diecezan pentru pastorația tineretului.

Comentarii

comentarii