Acasă Editorial Olteanca de la Timișoara, ce a ”vomitat” pe facebook, a dormit bine?

Olteanca de la Timișoara, ce a ”vomitat” pe facebook, a dormit bine?

DISTRIBUIȚI

Etimologia substantivului ”oltean”: ”Persoană originară sau locuitor din Oltenia”. ”Precupeț (originar din Oltenia) care făcea comerț ambulant cu fructe, legume etc”. Conform DEX, cele două definiții de mai sus descriu termenul ”oltean”. O olteancă al cărei nume nici măcar nu contează a generat zilele trecute, pe rețelele sociale, dar și cu sprijinul unor colegi de breaslă, o adevărată ”plângere colectivă” pentru o absolventă a ”Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara”, rezidentă în Timișoara, ce s-a plâns că este… discriminată! Unde? În Banat? În Timișoara? O minciună cât casa și o impertinență demnă de o pilăriță. Bănățenii știu că ”pilărița” este sinonimul ”precupeței”. Știe ea, oare, că în Banat conviețuiesc 26 de grupuri etnice? Știe ea oare că acest detaliu al Timișoarei mult prea generoasă, a unui Banat mult prea bogat spiritual și prea blând cu multa impostură ce geme de durere pe străzile sale, a contat în obținerea titlului de ”Capitală Europeană a Culturii”? Știe ea că la Lugoj, centrul cultural al Banatului domină sintagma: ”Nu-i român ca bănățeanul, bănățean ca lugojeanul, lugojean ca Brediceanu”? Știe că familia Bredicenilor se trăgea din Oltenia, dar au devenit mai autentici decât băștinașii, la vremea respectivă, și că ei nu s-au plâns că ar fi… discriminați?

Istoria este lungă, dar grea e boala inculturii, nu o putem rezolva în câteva rânduri. Totuși, i-aș ruga pe cititorii noștri inteligenți și indulgenți, să acorde un strop de atenție următorului detaliu. În perioada 14-16 noiembrie 2022, la Timișoara, mai exact la UMFT, are loc vizita de IAAR, adică vizita de acreditare a faimoasei universități bănățene, iar un capitol important de analizat este legat de DISCRIMINARE. Așadar, în UMF există studenți din toată lumea: arabi, greci, africani, italieni, indieni, cu multe alte origini. A auzit cineva vreodată despre discriminare în cadrul Universității de Medicină din Timișoara? A fost vreodată o singură raportare către Comisia de Discriminare din București? Nu. Clar, nu!

Aici este micul secret. Aflăm despre ”mimoza” că nu este agreată în colectivul în care face rezidențiatul și nu din pricina regiunii în care este născută, mai ales că are mulți colegi din aceeași zonă istorică, ci din pricina unor atitudini pe care colegii le dezavuează. Acest text nu își propune să facă portretul bio-psiho-social-moral-volitiv al unei persoane. Nu este misiunea noastră. Dar noi ne-am făcut temele, și pentru că unele dintre trăsături au un caracter privat mult prea pronunțat, noi nu vom detalia, nedorind să încălcăm zona vieții private.

UMF trece în aceste zile prin testul acreditării, un pas important al vieții universitare timișorene, iar pe noi ne va bucura rezultatul pozitiv, nu intrigile puse la bătaie de forțe oculte, care și-ar dori poate altceva. UMF este o instituție universitară de referință și asta nu s-ar putea schimba ușor, nici măcar cu o campanie de defulare a mizeriilor, ce i-ar viza imaginea publică.

Comunitatea noastră, cu cele 26 de grupuri etnice bine conturate, dar și cu o interculturalitate ce este, și ea, parte a proiectului de Capitală Culturală 2023, nu a avut niciodată probleme de discriminare. Dimpotrivă, am suportat agresivitatea unor prim – secretari PCR, veniți din ”țara lui Ceaușescu” care ne-au discriminat ei pe noi. Unul, cu puțin timp înaintea Revoluției de la Timișoara, a spus: ”Termin eu cu șpaițurile bănățenilor”, urând de moarte hărnicia bănățenilor, dorința de a avea, atât cât să asigure confortul familiilor, pe vremea ticăloșilor de comuniști. Apoi, în revoluție, în 20 decembrie, când Timișoara era primul oraș liber de comunism al României, Securitatea a trimis cu trenurile bătăuși din Caracal (loc predestinat, nu?), să ne oprească cu bâtele lor murdare, să nu ”vindem țara ungurilor”. Cititorii noștri nu au uitat, nu-i așa? Asta, da, discriminare, să vină unii din Caracal pentru a ne opri revoluția!

Așadar, o rog pe absolventa universității timișorene, dacă vrea, dar și dacă poate, să nu mai afirme că ar fi discriminată, pentru că rostește un mare neadevăr, iar postul a început de ieri, 15 noiembrie… Despre ideea de a-și cere scuze, nici măcar nu ”îndrăznesc” a rosti, iar dacă nu mai vrea să rămână aici, ținând cont de libertatea de circulație a omului, conform constituției, îi dorim să fie fericită, oriunde s-ar afla, în viitor!

Nu este discriminare să combați minciuna, ipocrizia, manipularea, dimpotrivă, este o obligație.

Dacă cineva ne spune nouă așa: ”hei, sunteți niște bănățeni!”, noi nu ne simțim discriminați, dimpotrivă, ni se umple inima de bucurie! Altora, dacă li se amintește locul sfânt al nașterii, de ce numesc asta discriminare? Nu știu. Întreb doar. Mă întreb așa, ca tot omul…

Comentarii

comentarii