Acasă Actualitate OMS: ”Moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică!”

OMS: ”Moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică!”

DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au avertizat recent că moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică, în contextul în care în lume sunt 1,1 miliarde de fumători convenţionali şi 367 de milioane de fumători de ţigări electronice.

Ţigara electronică funcţionează cu un sistem electronic care simulează ţigările tradiţionale, scopul principal al fabricării lor fiind să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei, potrivit Rador, citat de www.descopera.ro. 

OMS avertizează însă că ţigările electronice sunt vătămătoare pentru sănătate, conţinând lichide care creează dependenţă, cu doze mari de nicotină şi alte substanţe toxice. Mai multe studii au concluzionat că majoritatea utilizatorilor folosesc în acelaşi timp ţigările electronice şi pe cele tradiţionale. OMS atenționează că ţigările electronice au deschis tinerilor o nouă uşă spre dependenţă.

Potrivit unui studiu internațional, deşi tot mai mulţi oameni cred că, dacă înlocuiesc ţigările clasice cu nicotina lichidă, ei vor avea o stare mai bună de sănătate, ei reuşesc să facă exact contrariul.

„Nu numai că nu renunţă la fumat, dar pericolul pentru sănătate este la fel de mare”, se arată în studiu, care face o legătură între ţigările electronice şi afecţiuni precum cancerul, bronşita, astmul sau boli cardiovasculare.  „Orice ţigară electronică are nicotină, iar ceea ce caută un fumător la un produs este drogul, adică nicotina, extrem de toxică pentru organismul uman. Încă nu au trecut 20 de ani ca să ne dăm seama dacă ţigările electronice produc cancer, dar ne aşteptăm la acest lucru, mai ales că în aerosolii emanaţi de ţigara electronică se regăsesc substanţe cancerigene”, a declarat, pentru www.adevarul,ro , medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat. 

Cantităţi semnificative de plumb şi alte metale toxice care provin din componentele supraîncălzite ale ţigării electronice îşi pot face drum până în plămâni, cu ajutorul aerosolilor inhalaţi. Cercetătorii de la Johns Hopkins University’s Bloomberg School of Public Health au studiat 56 de astfel de dispozitive, descoperind că acestea generează aerosoli cu niveluri însemnate de plumb, crom, mangan şi/sau nichel. Inhalarea periodică a acestor metale este asociată cu afecţiuni la plămâni, ficat, dar şi afecţiuni ale sistemelor imunitar şi cardiovascular. De asemenea, metalele toxice pot duce şi la apariţia diverselor tipuri de cancer, scrie Futurity, mai explică descopera.ro.

Prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, a explicat:

“Țigară electronică are două capcane: una este legată de faptul că în multe țări, America este exemplu, copiii au început să debuteze cu țigară electronică și ulterior, acest lucru este văzut că o trambulină pentru țigară reală. A două capcană este că o parte dintre adulți consumă și țigară electronică și țigări în paralel, ceea ce-i face să fie în continuare dependenți. Mai există o capcană: dependență gestuală, pentru că noi vorbim despre o dependență farmacologică, de nicotină, dependență într-un context psihologic și o dependență comportamentală. Iar țigară electronică întreține dependență comportamentală. Are toate calitățile ca să se poată folosi exact că o țigară”, a spus prof. Mihălțan, pentru www.doc.ro.

În cadrul noului studiu, savanţii au recrutat 56 de participanţi ale căror dispozitive au fost supuse onor serii de teste asupra lichidelor, aerosolilor generaţi şi a componentelor acestora. Au descoperit că metalele proveneau din componentele încălzite – care ajută la încălzirea lichidului pentru a-l transforma în vapori. Aproape 50% dintre mostrele de aerosol aveau concentraţii mai mari de plumb, decât limita admisă de Environmental Protection Agency. În mod similar, concentraţiile în aerosol de nichel, crom şi mangan se apropiau sau depăşeau limitele Mai mult, oamenii de ştiinţă au detectat niveluri semnificative de arsenic, un element asemănător metalelor care poate fi extrem de toxic. Cum ajunge acesta în lichid a rămas un mister (descopera.ro). (foto:adevarul.ro).

Comentarii

comentarii