Acasă Actualitate ONCOGEN face paşi în lupta contra ambroziei

ONCOGEN face paşi în lupta contra ambroziei

DISTRIBUIȚI

Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) al Spitalului Judeţean Timişoara continuă explorările pentru scoaterea pe piaţă a primului vaccin care tratează alergia la ambrozie, boală care afectează tot mai multe persoane, de la vârste tot mai fragede, inclusiv din viaţa intrauterină.

„S-au identificat 11 peptide, iar trei au fost izolate în Centrul nostru. S-a reuşit clonarea a trei fragmente alergenice, acestea au fost introduse în viruşi, viruşii au fost înmulţiţi în celule provenind de la insecte, iar acei viruşi au fost folosiţi pentru a modifica genetic bacterii. Aceste bacterii produc în cantitate mare acel peptid alergenic specific alergiilor. Planul este să avem 11 tulpini pe care să le clonăm, capabile să producă cantităţi mari. Aceste peptide reprezintă baza pentru următorii ani a dezvoltării unui diagnostic la nivel molecular”, spune prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului Oncogen.

El a explicat că în momentul când vor fi izolate cele 11 peptide pentru ambrozie, cercetătorii vor putea dezvolta un test specific pentru a şti exact când un pacient este alergic, la care peptidă este alergic şi pe baza acestui lucru se va putea dezvolta un vaccin specific, care să rezolve problema alergiilor.

Astfel, într-un orizont de timp nu prea îndepărtat, vaccinul împotriva ambroziei ar putea fi inclus pe lista vaccinurilor obligatorii.

„Miza economică şi ştiinţifică a acestei cercetări de 2 milioane de euro este foarte mare. Colectivul din Austria, cu care colaborăm, nu are acces în momentul de faţă la finanţări atât de mari, dincolo este industria privată care atrage aceşti bani”, a mai punctat medicul Virgil Păunescu.

Proiectul dezvoltat la OncoGen prin care se cercetează prevenţia, diagnosticul şi terapia afecţiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozie (INSPIRED) este finanţat din fonduri europene, în valoare de 2 milioane euro.

Un studiu prezentat de alergologii de la OncoGen, în toamnă, evidenţia faptul că timişorenii, dar în general, românii, sunt tot mai puternic afectaţi de ambrozie, „buruiana pârloagelor”, care ajunge la maturitate în luna august, iar cazurile au devenit tot mai severe, fiind afectaţi tot mai mulţi copii, inclusiv din viaţa uterină.

Comentarii

comentarii