Acasă Cultura One World Romania 2009

One World Romania 2009

DISTRIBUIȚI

Fundaţia Rubin şi Papillon Café, împreună cu Centrul Cultural Ceh, organizează sâmbătă, 9 mai, şi marţi, 12 mai, o serie de proiecţii de filme din cadrul Festivalului de Film One World Romania 2009, dedicat Drepturilor Omului. One World Romania este primul festival de film documentar dedicat Drepturilor Omului din România, ediţia de anul acesta fiind cea de-a doua. Evenimentul se desfăşoară în această perioadă în mai multe oraşe din ţară, cum sunt: Bucureşti, Constanţa, Arad, Cluj, Craiova şi Tg. Mureş. Ca şi anul trecut, în organizarea festivalului, Centrul Ceh a implicat voluntari, în mare parte din rândul studenţilor.
Scopul său este de a ajuta cu mai multe informaţii şi discuţii acest proces de conştientizare şi de a promova o mai mare implicare în viaţa socială.
Documentarul, ca specie cinematografică, are o lungă tradiţie în ceea ce priveşte interesul constant pentru social şi politic.
În ultima perioadă, documentariştii au devenit mai vizibil interesaţi de componenta socială a lumii, în special datorită posibilităţii de a produce perspective alternative la mediile mainstream şi, ocazional, de a propune viziuni radicale aspura unor contexte problematice ale lumii de azi.
După mai bine cunoscutele exemple ale unor documentarişti precum Michael Moore sau Peter Joseph, în contemporaneitate, genul se poate defini multiplu.
Documentaristul poate fi în acelaşi timp istoric, povestitor, detectiv, artist, entertainer sau toate acestea la un loc, deoarece acum primează mai puţin producerea unei versiuni definitive asupra unei probleme, ci efortul de a aduce un anume context în atenţia publicului şi dorinţa de a menţine dialogul permanent (şi) deschis.
One World Romania îşi doreşte să fie o platformă deschisă pentru spectatorii români care se definesc simultan ca cinefili şi cetăţeni, fiind un act de angajare cerebrală şi emoţională într-un prezent deschis şi descris de o lectură politică. Proiecţiile de la Papillon Café încep de la ora 19, în program fiind incluse pentru sâmbătă “Burma VJ” semnat de Anders Ostergaard, Danemarca, şi “René” de Helena Třeštíková, Cehia, marţi putând fi vizionate “Changing the Rhino” de Simcha Jacobovici, Canada, şi “All White in Barking”, în regia lui Marc Isaacs, Marea Britanie.
Pentru mai multe informaţii despre eveniment, dar şi pentru scurte rezumate ale peliculelor, puteţi accesa site-ul festivalului: www.oneworld.ro.

Comentarii

comentarii