Acasă Actualitate One World Romania invită adolescenții din Timișoara în Juriul Liceenilor

One World Romania invită adolescenții din Timișoara în Juriul Liceenilor

DISTRIBUIȚI

La 10 ani de la prima ediție One World Romania care a inclus un premiu acordat de liceeni, programul Juriul Liceenilor se desfășoară toamna aceasta pentru prima dată în afara Bucureștiului, între 2 – 5 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania la Timișoara.

Adolescenții cu vârsta între 14 și 19 ani care studiază la un liceu din Timișoara pot fi parte din juriul care deliberează și alege un film câștigător din programul festivalului. Timp de 4 zile, împreună cu Ionuț Mareș (critic de film) și Adina Baya (jurnalistă & copywriter), participanții selectați vor discuta şi deprinde noțiuni care țin de drepturile omului, educație media și film documentar. Atelierul este organizat în parteneriat cu festivalul Ceau, Cinema!.

Pe parcursul atelierului liceenii vor participa în timpul zilei la întâlniri de lucru și discuții cu ceilalți colegi din juriu și cei doi tutori, iar serile vor participa la proiecțiile organizate în cadrul festivalului la Cinema Victoria. În total, adolescenții vor viziona și dezbate 5 filme din programul festivalului, pentru ca apoi, pe 5 noiembrie, să aleagă un film câștigător, care va fi anunțat în cadrul proiecției de închidere One World Romania la Timișoara.

Înscrierile sunt deschise până pe 13 octombrie și se realizează prin completarea unui formular: https://forms.gle/NmCkDrDGQhjGAegz9. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Tutori:

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie cinematografică Education à l’image şi CinEd.

Adina Baya este lector în Științe ale Comunicării la Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat ca jurnalist, copywriter, trainer și cercetător în domeniul comunicării mediatice. Are un interes aparte pentru înțelegerea felului în care funcționează limbajul audiovizual, cu aplicații în special în cinematografie. E cinefilă pasionată și interesată de explorarea critică a multiplelor posibilități de interpretare pe care le propune un film. Scrie de peste două decenii cronică de film în presa culturală timișoreană și a publicat câteva colecții de cronici. Ultima, publicată în calitate de co-autor, e din 2022 și se cheamă Povești regândite: De la carte la film.

Juriul Liceenilor Timișoara face parte dintr-o serie mai amplă de programe pe care One World Romania le organizează în această toamnă. Trei orașe vor găzdui ateliere de film documentar pentru adolescenți și ediții locale ale festivalului de film documentar și drepturile omului, cu proiecții și dezbateri: Oradea (6 – 8 octombrie), Brașov (13 – 15 octombrie) și Timișoara (2 – 5 noiembrie).

Comentarii

comentarii