Acasă Cultura One World Romania revine în Timișoara cu documentare și dezbateri pentru „O...

One World Romania revine în Timișoara cu documentare și dezbateri pentru „O viață bună”

DISTRIBUIȚI

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine în Timișoara în anul Capitalei Europene a Culturii, cu filme din selecția ediției a 16-a, sub tema O VIAȚĂ BUNĂ. Festivalul va avea loc pe 2 – 5 noiembrie, la Cinema Victoria (Str. Ciprian Porumbescu nr. 2), cu sprijinul festivalului partener Ceau, Cinema!.

Biletele sunt disponibile pe website-ul Cinema Victoria și pe platforma Eventbook. Majoritatea proiecțiilor sunt urmate de dezbateri cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai unor ONG-uri locale, experți în subiectele abordate în filme. Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică în Timișoara.

Tema ediției din acest an este reflectată într-un program care contextualizează și chestionează cum conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Nu vor fi ignorate nici alte teme consacrate ale festivalului, cum ar fi migrația și situația refugiaților, recuperarea istoriei recente sau comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.

Printre întrebările pe care ni le punem cu ajutorul filmelor de anul acesta se numără: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?

Deschiderea festivalului are loc joi, 2 noiembrie, de la ora 20:00, cu documentarul care a deschis și festivalul din București anul acesta, „Toată frumusețea și durerea”. Filmul Laurei Poitras – nominalizat la Oscar și câștigător al Leului de Aur la Veneția – portretizează lupta artistei Nan Goldin împotriva familiei Sackler, un jucător important din lumea farmaceuticelor. Documentarul descrie un arc temporal complex, în care activismul de azi relatează totodată povestea unei vieți purtate în numele libertății, al minorităților și al revoltei asumate.

Proiecțiile de vineri, 3 noiembrie, încep cu „Riotsville, U.S.A.” – câștigătorul premiului oferit de Juriul Liceenilor la festivalul de la București – despre un oraș ficțional ridicat de armata americană în anii ‘60 pentru a servi drept teren de antrenament pentru poliția tot mai militarizată, în încercarea de a construi o contra-narațiune la revoltele și nemulțumirea populară din acei ani. Tot vineri, „Fabuloasele” urmărește un grup de prietene transgender care, ajunse la vârsta de mijloc, caută să își recâștige vocea și identitatea după ce prietena lor este înmormântată în haine bărbătești.

Ziua de sâmbătă este dedicată unei proiecții „Umbra deșertului”, despre granița dintre Mexic și SUA, care va fi urmată de o dezbatere pe tema migrației și a refugiaților, adresând și situația refugiaților ucraineni. Documentarul va fi precedat de scurtmetrajul „When I Grow Up”, realizat în cadrul campaniei #EducationNoMatterWhat derulată de Comisia Europeană, despre accesul la educație pe timp de război.

Duminică, tot la Cinema Victoria, programul începe cu o serie de scurtmetraje realizate de Raya al Souliman, Ana Gurdiș și Thea Lazăr, comisionate de artista și curatoarea Larisa Crunțeanu în cadrul proiectului „Cercetare pentru mâine”. Lucrările împrumută instrumente specifice filmului de artă și video pentru a ilustra subiecte de tip documentarist. Filmul de închidere este un alt favorit al publicului de la ediția din București, „Iubirea nu e o portocală”, care adresează trauma unei generații de copii din Republica Moldova crescuți la distanță de mamele plecate la muncă în străinătate.

Pentru mai multe informații despre selecție și invitați, vă invităm să urmăriți evenimentul de Facebook. Discuțiile și dezbaterile care vor urma proiecțiilor de lungmetraje vor fi moderate de Lucian Mircu, jurnalist de cinema și co-fondator Ceau, Cinema!.

Programul complet:

Joi, 2 noiembrie

20:00 – Toată frumusețea și durerea / All the Beauty and the Bloodshed

(SUA, 2022, 117’)

de Laura Poitras

Vineri, 3 noiembrie

18:00 – Riotsville, U.S.A.

(SUA, 2022, 91’)

de Sierra Pettengill

20:00 – Fabuloasele / The Fabulous Ones

(Italia, 2022, 75’)

de Roberta Torre

proiecție urmată de o discuție cu Andre Rădulescu (fondator Identity.Education)

Sâmbătă, 4 noiembrie

17:30 – Umbra deșertului / The Shadow of the Desert

(Mexic, 2020, 81’)

de Juan Manuel Sepúlveda

proiecție urmată de o dezbatere despre migrație și situația refugiaților, cu Flavius Ilioni Loga (director executiv Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale)

evenimentul face parte dintr-un proiect finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

proiecție precedată de scurtmetrajul:

When I Grow Up

(Belgia, 2023, 13’)

de Claire Billet și Olivier Jobard

realizat în cadrul campaniei #EducationNoMatterWhat derulată de Comisia Europeană

Duminică, 5 noiembrie

15:30 – Cercetare pentru mâine / Research for Tomorrow

(România, 2023, 40’)

scurtmetraje de Raya al Souliman, Ana Gurdiș și Thea Lazăr, curatoriate de Larisa Crunțeanu

proiecție urmată de o discuție cu Larisa Crunțeanu, Ana Gurdiș și Thea Lazăr

evenimentul face parte dintr-un proiect derulat de White Wave SRL, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sprijinit de Institutul Cultural Român, cu suportul Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Polonez, ARAC, Vag.on, VRStudio.ro, DiscoNotBisco

17:30 – Iubirea nu e o portocală / Love Is Not an Orange

(Belgia, Franța, Olanda, Republica Moldova, 2022, 73’)

de Otilia Babară

proiecție urmată de o dezbatere

Comentarii

comentarii