Acasă Cultura Opera Traian în Dacia – un eveniment de excepție care va deschide anul...

Opera Traian în Dacia – un eveniment de excepție care va deschide anul Timișoara – Capitala Europeană a Culturii

DISTRIBUIȚI

Filmul documentar Coloana lui Traian povestită de Bartoli este un prim proiect în pregătirea producției operei “Traian în Dacia” de Giuseppe Nicolini, care va avea loc în ciclul evenimentelor dedicate deschiderii anului Timișoara – Capitala Europeană a Culturii.

Maestrul Enrico Primo Cannata a readus la lumină opera Il Traiano in Dacia (Traian în Dacia) de Giuseppe Nicolini după mulți ani de cercetare. Filmul documentar pe care publicul îl poate viziona azi la ora 20.30 conține istoria descoperirii, analizei, refacerii și reprezentării operei Il Traiano in Dacia avand ca suport vizual și imaginile din cartea Coloana lui Traian a lui Pietro Santi Bartoli (1673).

Filmul va fi difuzat pe canalul de youtube și pe pagina de facebook a Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii.

Prin recuperarea operei lui G. Nicolini se realizează o deschidere către multiple culturi, valorificând dimensiunea europeană a Timișoarei. Conținutul filmului propune o viziune istorică a celor două războaie dacice din anii 101 și 106 d.Hr. prin prezentarea numeroaselor imagini ale gravurilor care au reprodus  scenele legate de cele două campanii ale lui Traian pe teritoriul Daciei, pe Columna lui Traian, de către autorul Pietro Santo Bartoli.

Giuseppe Nicolini este un compozitor italian născut la Piacenza în 1762. A avut parte de notorietate la vremea sa și, fiind inspirat de evenimentele celor două războaie dacice, a compus în 1807 cea mai importantă lucrare a sa Il Traiano in Dacia (Traian în Dacia). Opera a fost pusă în scenă pentru prima dată la Roma în chiar anul scrierii sale, iar după aceea a fost jucată în toate marile opere europene ale vremii până în 1822.

Ultima dintre marile voci castrati din istoria operei, Giovanni Battista Velluti, a fost unul dintre cei mai importanți interpreți ai personajului Traian. Partitura acestei lucrări aproape uitate a fost recuperată și transcrisă de Maestrul Enrico Primo Cannata, cu sprijinul Maestrului David Crescenzi. Lucrarea reprezintă un simbol al atașamentului pe care comunitatea italiană din Banat îl are față de „verii” români. Este un simbol al profundei afinități culturale între cele două popoare, o moștenire comună care face ca prezența comunității italiene pe aceste meleaguri să fie în armonie cu aceste locuri pe care acum le numesc „acasă”.

Producția video a fost realizată de E Converso 2014, iar fundalul muzical cuprinde: Uvertura operei Traian în Dacia, reinterpretată de Enrico Primo Cannata și piesele Creanga de aur și Adie Mirlin compuse de Daniel Dorobanțu. Finanțator Primăria Timișoara, partener Automobile Bavaria.

 

Comentarii

comentarii