Acasă Actualitate Operaţiunea “Balaur”: Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România pe...

Operaţiunea “Balaur”: Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac

DISTRIBUIȚI

Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din judeţul Arad, în seara de 23 octombrie, puţin înainte de miezul nopţii, anunţă Ministerul Apărării. 

Primul convoi a fost compus din blindate uşoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie şi au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Féligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Operaţia logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franţa către Cincu, România, pe roţi, pe o distanţă de mai mult de 2000 de kilometri, a debutat din 18 octombrie şi poartă numele Operaţia “Balaur”, inspirat după personajul mitologic din legendele româneşti.

 Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

 La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Comentarii

comentarii