Acasă Eveniment Operațiunea “Great Expectations”. Polițiștii de frontieră au destructurat o rețea uriașă de...

Operațiunea “Great Expectations”. Polițiștii de frontieră au destructurat o rețea uriașă de trafic de migranți

1005
DISTRIBUIȚI

Grupare care se ocupa cu traficul de migranți, destructurată de polițiști și procurorii DIICOT. Membrii, majoritatea români, colaborau cu un tunisian. Ei racolau și transportau migranți care voiau să ajungă în vestul Europei, pe care îi ascundeau în locuri special amenajate pentru bagaje. De câteva luni, gruparea acționa intens pe teritoriul României.

Poliţiştii de frontieră și DIICOT au identificat un grup organizat specializat în trafic de migranţi, gupare care a activat pe teritoriul României. Potrivit anchetei, migrații le plăteau traficanților sume cuprinse între 2.000 și 2.500 de euro pentru a ajunge în țări in vestul Europei. Acţiunea a fost denumită generic ”GREAT EXPECTATIONS”.

În perioada februarie – mai 2020, polițiștii de frontieră din cadrul I.G.P.F – D.PCMIIT și I.T.P.F. Timișoara – BPCMIIT au documentat  activitatea infracţională a unor persoane despre care deţineau date ca sunt implicate în acţiuni care vizează  traficul de migranţi pe ruta Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – state din vestul Europei.

Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că începând din luna februarie 2020, gruparea infracțională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea și transportarea migranţilor intrați ilegal pe teritoriul ţării noastre din Serbia, dar și a unor persoane, cetățeni străini, intrați legal în România, dar care nu aveau drept de circulație în Spațiul Schengen. Aceştia aveau ca destinație finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro, pentru fiecare migrant.

În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse cu cetăţeni români care declarau că merg să muncească în state din vestul Europei.

Începând cu data de 01.06.2020, polițiștii de fruontieră și DIICOT au monitorizat persoanele suspecte în cauză în timp ce derulau un transport de migranți. Astfel, în data de 02.06.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunși într-un loc special amenajat în interiorul unei autoutilitare, șapte cetățeni egipteni care urmau să fie scoşi ilegal din România de şoferul microbuzului, cetăţean român, şi alţi doi însoţitori ai acestuia, tot cetăţeni români. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul DIICOT, în vederea audierii. De asemenea, în municipiul Timişoara au mai fost identificate alte două microbuze, modificate cu locuri special amenajate pentru ascundere, precum şi un autoturism, folosite de membrii reţelei la transportul migranţilor .

Tot în data de 02 iunie 2020, au fost efectuate patru percheziții domiciliare pe raza mun. Bucureşti şi a judeţelor Timis şi Ialomiţa, fiind puse în aplicare șase mandate de aducere, emise de DIICOT pe numele persoanelor suspecte.

În cauză, fată de membrii grupării sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți și inițiere, constituire, sprijinire și aderare la un grup infracțional organizat.

La sediul DIICOT – Structura Centrala au fost aduşi la audieri 15 cetăţeni români şi un cetăţean tunisian, faţă de cinci dintre aceştia  procurorul de caz  dispunând măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile. Faţă de celelalte 11 persoane a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile.

Comentarii

comentarii