Acasă Actualitate Operațiunea “Trandafirul”, acum 32 de ani. Cadavrele timișorenilor secerați de gloanțe,...

Operațiunea “Trandafirul”, acum 32 de ani. Cadavrele timișorenilor secerați de gloanțe, arse și aruncate într-un canal din Popești-Leordeni

DISTRIBUIȚI

În urmă cu exact 32 de ani, Timişoara arăta ca după război. Oamenii au prins curaj. Muncitorii de la fabricile din oraş au intrat în grevă, iar zecile de mii de oameni care se adunau pe străzi au forţat armata să se retragă în cazărmi.

În noaptea de 18 spre 19 decembrie la Timișoara începea Operațiunea “Trandafirul”. Regimul voia să șteargă urmele masacrului din ultimele 2 zile, când 83 de oameni muriseră împușcați. Tocmai de aceea un camion frigorific oprește la ușa din spate a morgii Spitalului Județean, iar câțiva ofițeri de securitate o umplu cu cadavre. Șoferul pleacă urgent la București.

Elena Ceaușescu se pregătea să spună țării și lumii că ei erau trădători și că, de fapt, fugiseră peste graniță. 43 de cadavre au fost arse, iar cenușa aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni.

Erau tot mai mulți și tot mai hotărâți să nu plece acasă înainte că dictatorii să fie înlăturați. “Morții nu ne lasă să plecăm acasă!”, scandau acum oamenii ieșiți cu zecile de mii pe străzile orașului. Determinarea lor, a făcut, că o zi mai târziu, în 20 decembrie, Timișoara să fie declarat primul oraș liber de comunism din România.

Sursa: observatornews.ro

Comentarii

comentarii