Acasă Actualitate ”Opriți poluarea fonică a Timișoarei! Opriți favelizarea Timișoarei!”

”Opriți poluarea fonică a Timișoarei! Opriți favelizarea Timișoarei!”

DISTRIBUIȚI

”Opriți poluarea fonică a Timișoarei. Opriți favelizarea Timișoarei! Să nu transformăm orașul într-o favelă braziliană”, a fost strigătul de disperare al cetățenilor către autoritățile locale marți, 9 iulie, cu prilejul dezbaterii intitulate “Revizuirea planurilor de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului ambiant în municipiul Timişoara”.

Concluzia este clară: Timișoara este poluată fonic foarte tare, îndeosebi în apropierea arterelor principale de circulație și, mai ales, din cauza zgomotelor extreme provenite de la terasele cluburilor, barurilor, pub-urilor și restaurantelor.

Un studiu special prezentat cu acest prilej a arătat că nivelul zgomotului de pe lângă drumurile principale este de 75 -80 de decibeli, ceea ce înseamnă o depășire clară a normelor existente, care prevăd un maxim de 50 de decibeli..

Sursele principale de poluare fonică sunt traficul intens, străzile înguste, suprafețele necorespunzătoare ale drumurilor și implementarea parțială a măsurilor prevăzute pentru reducerea zgomotului.

De fapt, cetățenii reuniți în sala de consiliu a primăriei s-au plâns, în primul rând, că ei nu se pot odihni noaptea din cauza gălăgiei maxime provenite de la cei care petrec cu nerușinare până dimineața, în cele mai multe cazuri, la terase și țipă, beau, se îmbată, fac scandal și ascultă muzică dată la maxim de către proprietarii barurilor și pub-urilor.

Oamenii au ridicat și problema concertelor care au loc în Piața Victoriei cu boxele date la maxim. Pentru 300-400 de oameni au de suferit peste 10.000, câți locuiesc în centrul orașului și în apropiere.

Consilierul local, Adrian Orza, a atras atenția că primăria are patru strategii de dezvoltare a orașului, printre care una este cu privire la zgomot.

”Ne-am săturat să nu fie puse în practică strategiile. Nu mai avem reguli, sau avem, și nu se aplică. Dacă nu intervenim la timp să punem punct, situația va fi tot mai gravă. Orașul se va transforma într-o favelă braziliană. Avem nevoie și de locuri unde tinerii să se simtă bine, dar și de liniște în oraș. Nu toți au 20 de ani. Oamenii merg și la muncă și trebuie să se odihnească. În momentul de față nu mai sunt reguli aplicate”, a atras atenția Orza.

”Străzile sunt transformate într-o scenă permanentă, deși sunt legi care reglementează acest aspect. Terasele au aprobare potrivit căreia pot fi deschise până la ora 1 noaptea, dar asta nu înseamnă că trebuie să se facă acolo gălăgie și să deranjeze orașul. Asta nu este permis, iar patronii trebuie să înțeleagă acest fapt”, a atenționat Lucian Căldăraru, consilier local.

Oamenii prezenți au fost foarte deranjați de faptul că nimeni din executivul primăriei nu era prezent la o dezbatere așa de importantă care ține de oraș.

Un cetățean chiar a spus la microfon că lipsa primarului reprezintă o insolență incredibilă.

De aceea Cristi Brâncovan a venit cu ideea ca cei prezenți să meargă la ușa cabinetului edilului pentru a-l invita să vină la ședință și să își spună punctul de vedere, fiindcă primarul este cel care eliberează autorizațiile de desfășurare a concertelor,  festivalurilor și a tuturor manifestărilor zgomotoase care îi duc la disperare pe cetățeni.

În cele din urmă, primarul Nicolae Robu a venit. spășit, la dezbatere și și-a spus punctul de vedere.

El a explicat că acest festivaluri și concerte trebuie să se țină în aer liber în sezonul cald, și chiar în centrul orașului, cu aprobare. E un act de cultură și așa se întâmplă în toate marile orașe. Aceste evenimente nu se întâmplă în fiecare weekend.  Oamenii trebuie să înțeleagă acest fapt. Vin artiști mari și participă mii de oameni.

Pe de altă parte, problema a scăpat  de sub control la Shopping City din calea Șagului.

Acolo se desfășoară. pe domeniu privat, acele evenimente publice foarte zgomotoase și care îi deranjează foarte mult pe cetățeni. Manifestările au loc fără nicio aprobare din partea primăriei.

”Împotriva lor noi nu avem pârghii. Eu sesizez jandarmeria și poliția națională pentru ca să intervină. Acele activități trebuie stopate. E nepermis să se manifeste până dimineața foarte aproape de o zonă cu mulți locuitori”, a spus primarul.

”Ceea ce se întâmplă în cartiere depășește orice limită. Ne sesizează cetățenii. Terase printre locuințe, muzică până târziu în noapte pentru 10 -15 cheflii care deranjează cu nerușinare. E un lucru nepermis și noi intervenim cu polițiștii locali. E una când se organizează manifestări culturale în zona centrală cu aprobare și alta când au loc evenimente în spații private fără aprobare pe străzile din cartiere”, a declarat Nicolae Robu.

Mesajul Poliției Locale Timișoara a fost că, în acest moment, instituția are permanent două echipaje pregătite care intervin de fiecare dată când cetățenii sesizează un caz de poluare fonică, dar mai mult de a da amenzi, polițiștii nu au ce să facă.

Legislația actuală prevede ca o amendă să nu fie mai mare de 1.500 lei.

În 2019, polițiștii locali au încheiat 152 de procese verbale, privind depășirea nivelului zgomotului în Timișoara.

Ce soluții ar fi?

Robu a spus că amenzile vor fi majorate, fiindcă la acest nivel la care sunt acum nu sunt descurajante. De asemenea, se va face o  completare a legislației cu alte sancțiuni mai dure. 

La dezbatere a venit propunerea de la cetățeni ca primăria și poliția locală să achiziționeze două sonometre și polițiștii să măsoare nivelul zgomotelor atunci când intervin și să dea amenzi, pe baza măsurătorilor.

Propunerea va fi analizată, dar deocamdată polițiștii nu au autorizația de a folosi asemenea aparate.

Mesajul primarului a fost surprinzător:  ”Într-un oraș ca Timișoara nu poate exista o liniște ca într-un campus monastiresc. Așa ceva nu se poate. Și mie îmi place liniștea, dar nu în sens monastiresc!”, a spus Robu.

Comentarii

comentarii