Acasă Economic Opt primării din Arad au obţinut finanţări nerambursabile pentru proiecte în valoare...

Opt primării din Arad au obţinut finanţări nerambursabile pentru proiecte în valoare de 20 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Opt primării din judeţul Arad vor primi finanţări nerambursabile pentru proiecte de modernizare a mediului rural, în valoare de peste 20 milioane de euro, printre acestea fiind şi cele privind înfiinţarea de drumuri sau extinderea şi îmbunătăţirea reţelei publice de apă. Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit V Vest Timişoara a depus peste 100 de proiecte în cadrul Măsurii 322  „Renovarea, Dezvoltarea Satelor, Îmbunătăţirea Serviciilor de Bază pentru Economia şi Populaţia Rurală şi Punerea în Valoare a Moştenirii Rurale“ parte a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. În judeţul Arad au fost selectate opt proiecte, valoarea lor fiind de 85.707.310 de lei (20.418.656 de euro). „Reprezentanţii celor opt primării de pe raza judeţului Arad care au întrunit condiţiile necesare pentru a primi finanţare au semnat, joi, proiectele de modernizare a mediului rural. Cele opt proiecte sunt integrate, însumând un obiectiv de bază, ce absoarbe cea mai mare parte a fondurilor, dar şi alte obiective, precum cele culturale, sociale, de interes gospodăresc, care ajută la dezvoltarea unitară a comunităţii“, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Comunele arădene care primesc finanţare sunt: Apateu, Covăsânţ, Dezna, Săvârşin, Seleuş, Şagu, Vărădia de Mureş şi Zădăreni. Valoarea totală eligibilă a proiectelor contractate în cadrul Centrului Regional este de 468.537.041 lei (111.622.880 euro).
Fondurile nerambursabile obţinute de beneficiari vor fi direcţionate către o paletă largă de activităţi, cum ar fi înfiinţarea de drumuri noi, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei publice de apă, înfiinţarea – extinderea şi îmbunătăţirea reţelei publice de apă uzată. De asemenea, fondurile vor fi redirecţionate pentru înfiinţarea – extinderea reţelei publice locale de alimentare cu gaz sau către modernizări de străzi şi drumuri comunale, canalizare menajeră, alimentare cu apă şi promovarea specificului local şi a moştenirii culturale. Banii obţinuţi mai pot fi redirecţionaţi spre înfiinţarea, amenajarea spaţiilor publice de recreere pentru populaţia rurală, renovarea clădirilor publice (primării) şi amenajări de parcări, pieţe, spaii pentru organizare de târguri.
Fondurile mai pot fi folosite pentru înfiinţarea şi dotarea infrastructurii aferentă serviciilor sociale (centre îngrijire copii, bătrâni şi persoane cu nevoi speciale), dar şi pentru investiţii în construcţia de grădiniţe noi pentru copii. Totodată, cu banii obţinuţi, primăriile pot achiziţiona microbuze care să asigure transportul public în comunitatea locală în zonele în care acest serviciul nu există.
 

Comentarii

comentarii