Acasă Actualitate Opt suspecţi cercetaţi penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, pentru...

Opt suspecţi cercetaţi penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, pentru moartea tânărului peste care s-a prăbuşit poarta de la intrarea în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Organele de anchetă penală nu au terminat încă cercetările privind vinovaţii pentru moartea tânărului de 24 de ani care a fost strivit de poarta ucigaşă de la intrarea în Timişoara, de pe Calea Lugojului. Reprezentanţii Parchetului spun că acum se efectuează urmărirea penală “vizavi de opt suspecţi faţă de care există suspiciunea rezonabila că au săvârşit două infracţiuni care sunt cercetate în dosarul respectiv”. Este vorba despre ucidere din culpă şi infracţiune la o lege a construcţiilor.

Asta nu înseamnă că persoanele respective se fac vinovate de săvârşirea faptelor respective, ci urmează să li se aducă la cunoştinţă acuzaţia, iar cei opt pot să beneficieze de anumite drepturi procesuale din cadrul procesului penal, pot solicita administrarea de probe. În funcţie de probatoriul administrat în cauză, se va vedea dacă rezultă că persoanele au săvârşit faptele care li se impun sau nu.

Reprezentanţii Parchetului refuză să ofere orice alte date privind numele celor opt sau alte date de la dosar.

La începutul acestui an, primarul Nicolae Robu şi viceprimarul Dan Diaconu au fost audiaţi ca martori, la poliţie, în acest dosar şi spune că este firesc ca organele de anchetă să facă audieri pentru a găsi, dacă există vinovaţi de moartea tânărului. El a negat că ar avea vreo implicare.

“I se pare cuiva ceva nefiresc ca primarul să fie şi el audiat pentru că s-a pierdut o viaţă? Este normal să fie audiat. Eu nu am dat nicio semnătura pentru autorizaţia de construcţie. Astăzi (ianuarie 2018, n.r.) am dat o declaraţie şi dacă va mai trebui, o să mai dau. Nu ştiu de ce se face atâta caz dacă primarul dă o declaraţie pentru lămuriri”, spune Nicolae Robu.

El mai spunea atunci că le-a spus anchetatorilor tot ce ştie despre poartă: “La un moment dat a apărut discuţia publică că arată foarte urât porţile de la intrarea în oraş. Eu am vrut să le desfiinţez, una am şi desfiinţat-o, una nu s-a putut desfiinţa pentru că prin ea trecea şi o conductă de gaze. La celelalte două mi s-a adus la cunoştinţă că sunt foarte solide (…). Am zis cu toţii să se estetizeze porţile. A fost şi o expertiză, dar nu am avut nicio implicare în caietul de sarcini, nici în organizarea licitaţiei, a emiterii autorizaţiei de construcţie. Lucrarea a fost dată prin publicare pe SEAP. Era în limitele valorice pentru atribuirea directă, dar şi aceasta a fost făcută publică, s-a respectat procedura de achiziţie publică, legea a permis”, explica Nicolae Robu.

Mai mult decât atât, edilul anunţa la finele anului 2017 că municipalitatea va ataca în contencios-administrativ raportul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) cu privire la poarta ucigaşă.

“Erori, în ceea ce priveşte anumite lucruri procedurale, s-au întâmplat în 2014 şi 2015, dar specialiştii din primărie contestă o mare parte din concluziile legate de autorizaţie ale controlului ISC. Nu e problema mea, nu mă pricep. Cei din primărie spun că ceea ce cer cei de la ISC, să se fi întâmplat la emiterea autorizaţiei, este valabil pentru o autorizaţie normală, dar autorizaţia a fost una în regim de urgenţă şi atunci acele reguli nu mai erau necesare. (…). Le-am spus celor din primărie să semneze şi sesizarea în contencios pentru că este o problemă pur tehnică”, a afirmat atunci Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii