Acasă Economic Optimismul proprietarilor de apartamente din Timişoara a mai scăzut în martie

Optimismul proprietarilor de apartamente din Timişoara a mai scăzut în martie

445
DISTRIBUIȚI

Proprietari derutaţi, în căutarea unei direcţii

 
Valoarea medie a indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna martie, 1.043 euro/mp util, este cu 0,9% mai ridicată decât cea înregistrată în februarie. Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a evoluat diferit: creşteri uşoare în Braşov şi Bucureşti, scăderi timide de preţ la Timişoara, Cluj-Napoca. Constanţa şi Ploieşti. Vorbim mai degrabă de o stare generală de aşteptare în căutarea direcţiei pe care o va urma segmentul rezidenţial.

 
Oscilaţii timide de pret pe segmentul rezidenţial
 
Interesul cumpărătorilor pe segmentul rezidenţial s-a menţinut la un nivel ridicat în luna martie. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a treia lună din an a ajuns la valoarea de 1.043 euro/mp util, cu 0,9% mai mult decât în februarie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.211 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 13,9% mai mici. ”Preţurile au evoluat timid dar diferit în cele şapte oraşe pe care le analizăm oscilând între -2,5%, cel mai mare procent de scădere fiind înregistrat la Ploieşti şi +1,3%, vârf atins de segmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada următoare, va exista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială întreţinut în bună măsură de aşteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar şi de lărgirea adresabilităţii Programului Prima Casă”, sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. 
 
Timişoara
 
Optimismul proprietarilor de apartamente din Timişoara a mai scăzut în martie. Preţurile apartamentelor din principalul oraş din vestul ţării înregistrează o scădere de 0,7%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată pentru a treia lună din an coboară din nou sub pragul de 800 euro, până la 798 euro/mp util. La Timişoara întâlnim cea mai mare diferenţă de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: 17%. Apartamentele noi s-au ieftinit în intervalul analizat cu 0,7%. Preţul mediu pentru această categorie este de 843 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vânzare a scăzut 1%. În martie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 789 euro, cu 1% mai puţin decât în februarie. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de 1,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1%. Garsonierele au înregistrat o scădere de 0,6%, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 0,7%. În comparaţie cu luna martie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 10% în cazul garsonierelor şi 18,5% în cazul apartamentelor cu trei camere.
 
Bucureşti
 
Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna martie, o valoare medie de 1.169 euro/mp util (+0,8%) pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, înregistrând, pentru a treia lună consecutiv, o creştere. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 9,9% mai mici. Tendinţa de creştere a fost resimţită pe ambele segmente: nou şi vechi. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna martie la valoarea de 1.330 euro/mp util, în creştere cu 0,3% faţă de luna februarie. Totodată, apartamentele noi sunt cu 11,7% mai ieftine decât în martie 2010. Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au scumpit cu 0,7%. Garsonierele au înregistrat cea mai mare scădere de preţ în ultimele 30 de zile, de 0,9%. În schimb, preţul apartamentelor noi cu două camere a înregistrat o scădere de 0,1% în a treia lună a anului. În luna februarie, preţul apartamentelor vechi din Capitală a avut o evoluţie în creştere. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.100/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,9% mai mult decât în luna precedentă, dar cu 11,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Garsonierele şi apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 0,2%. Şi în cazul apartamentelor vechi, vedete au fost unităţile cu trei camere al căror preţ a crescut cu 2,4%.
 
Braşov
 
Braşovul se regăseşte printre oraşele care au cunoscut o evoluţie în creştere a preţurilor în luna martie. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 874 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,7% mai mult decât în luna februarie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 8,2% mai mic. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 939 euro/mp şi a crescut în ultimele treizeci de zile cu 1,3%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 7% mai ieftine. Şi în cazul apartamentelor vechui, preţul solicitat de proprietari în luna martie a crescut. În martie, în Braşov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,6%, preţul acestora urcând de la 865 euro/mp util până la o valoare medie de 870 euro/mp util. Aproape toate tipurile de apartamente vechi au înregistrat creşteri. Garsonierele au cunoscut cea mai mare corecţie de preţ : +1,4%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a crescut în martie cu 0,1%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o creştere de 0,6%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,1% în intervalul analizat. În comparaţie cu martie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 10,4% mai ieftine.
 
Cluj-Napoca
 
Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o uşoară scădere de 0,1 %, în martie. Astfel, preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca pentru a treia lună din an este de 988 euro/mp util. Valoarea actuală este cu 4,7% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Scăderea de preţ a fost resimţită atât pe segmentul apartamentelor noi cât şi în cazul apartamentelor vechi. Preţul apartamentelor noi a înregistrat o scădere de 0,1% în ultimele treizeci de zile, până la 969 euro/mp. Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,2% în ultimele 30 de zile. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 998 euro/mp util, în a treia lună a anului, în scădere cu 0,2% faţă de luna februarie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o creştere importantă de 2,7%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,2% în ultimele treizeci de zile, în timp ce apartamentele vechi cu două camere au înregistrat o scădere de 1%. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,8% mai mici în comparaţie cu luna martie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul garsonierelor.
 
Constanta
 
Preţurile apartamentelor din Constanţa au pierdut terenul câştigat în februarie şi au scăzut cu 0,4% în martie, revenind la valorile de la începutul anului şi anume 941 euro/mp util. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a scăzut cu 2,8% de la 972 euro/mp util până la 945 euro/mp util. Tendinţa nu s-a manifestat însă în cazul apartamentelor vechi al căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în martie, o creştere de 0,3%, atingând valoarea de 940 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 9,1% mai mici. Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,3% în luna martie, atingând valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, însă, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, în timp ce proprietarii apartamentelor cu două camere au redus preţurile cu 0,3%. Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 10,7%, iar cea mai mică, de 7,2%, apare în cazul apartamentelor cu trei camere.
 
Iaşi
 
Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică, pentru luna martie 2011, o valoare medie de 786 euro/mp util în cazul apartamentelor construite înainte de 1990, în scădere cu 2,2%, faţă de luna februarie. Iaşiul devansează astfel Timişoara într-un top al oraşelor cu cele mai ieftine apartamente vechi. În comparaţie cu luna martie 2010, preţurile solicitate în prezent pentru această categorie de apartamente sunt cu 13,9% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită şi în cazul apartamentelor noi al căror preţ a scăzut până la 948 euro/mp util (-0,4%) în ultima lună. 
 
Ploieşti
 
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti indică, în luna martie, o valoare medie de 881 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţul apartamentelor de aici a înregistrat cea mai mare scădere la nivel naţional în ultimele treizeci de zile: 2,5%. În comparaţie cu luna martie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 13,3% mai mici.
 
Metodologie
 
Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe. Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara, Iaşi şi Ploieşti. Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Comentarii

comentarii