Acasă Actualitate Orașul subteran de la Sarmisegetusa, de dimensiunile Bucureștiului, care ascunde o comoară...

Orașul subteran de la Sarmisegetusa, de dimensiunile Bucureștiului, care ascunde o comoară uriașă – Video

DISTRIBUIȚI

Un urias ansamblu arhitectonic militaro-civil a fost descoperit de curand cu ajutorul unui studiu arheologic complex, realizat cu ajutorul unor aparate speciale de detectare a zidurilor si obiectelor ingropate.

Structura a fost descoperita sub Sarmisegetusa, cat si sub celelalte cetati dacice deja cunoscute. Ansamblul urias este unul militaro-civil, cu mai multe nuclee, care se intinde pe o suprafata de 200 de kilometri patrati.

Ansamblul care concureaza cu suprafata Bucurestiului ar fi bogat in aur si ar fi apartinut civilizatiei dacice si predacice, dupa cum noteaza AntenaSatelor.ro.

Orasul subteran ascunde incinte sacre, sanctuare taiate din andezit, cetati din blocuri de calcar fasonate si imbinate perfect, dupa tehnici necunoscute in prezent, precum si podoabe din aur si argint.

De la aceste incinte au fost construite mai multe tuneluri spre muntii din apropiere. Desi o parte dintre tuneluri s-au prabusit in timp, un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia.

Bogat in aur, acest oras ingropat este o adevarata comoara asupra careia arheologii inca nu au furnizat prea multe detalii. Specialistii au realizat niste planuri de detaliu cu siturile subterane nedecopertate, pe care le-au strans intr-un dosar trimis Ministerului Culturii si Cultelor.

Potrivit datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci este situata pe masivul sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.

„La inceput ne-am intrebat cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor. Raspunsul l-am gasit la fata locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex militaro-civil. Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant”, declara, conform romaniastar.ro, unul dintre arheologi, punand in evidenta complexitatea acestui oras subteran.

Comentarii

comentarii