Acasă Actualitate Ordinul Arhitecților din România cere administraţiei publice locale să retragă orice formă...

Ordinul Arhitecților din România cere administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timișoara de pe lista monumentelor istorice

DISTRIBUIȚI

Conform documentației urbanistice “Mixed use – Zona Centrală, Timişoara. Construire clădire cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public şi privat” se preconizează demolarea clădirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timișoara. Demolarea este justificată prin intenţia derulării unei investiţii private pe terenul respectiv, și susținută prin parteneriatul dintre Primăria Municipiului Timișoara și Fundația Caritatea, ce promite indici de dezvoltare dificil de obținut în alte condiții.

”Oportunitatea investiţiilor în zonele istorice este în afara oricărei discuţii, făcând parte din strategia de dezvoltare a Timişoarei. Revitalizarea cartierelor istorice depinde de activarea spaţiilor şi terenurilor nefolosite, de reabilitarea imobilelor istorice şi de atractivitatea pentru iniţiative sociale, culturale şi economice. În aceeaşi măsură însă supravieţuirea zonelor istorice depinde de păstrarea și fructificarea patrimoniului imobil. Oraşe care au pierdut acest patrimoniu depun eforturi uriaşe pentru a recupera ce poate fi recuperat şi pentru a rememora ceea ce au pierdut, în forme contemporane. Intenţia declasării unui monument istoric listat4 și a demolării, crează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare.

Ca organizaţie profesională de interes public, ne-am opus parteneriatului dintre Primăria Municipiului Timişoara şi Fundația Caritatea – document ce promite indici urbani ce nu respectă reglementările urbanistice în vigoare – prin comunicatul de presă nr. 04 din 08.02.2016  şi am reacționat de oricâte ori au fost aduse în discuţie proiecte care au pus în pericol patrimoniul istoric. Discursul administrației cu privire la identitatea construită a Timişoarei este important să urmărească constant și echilibrat interesul public, al comunității locale actuale și viitoare.

Conform noului Plan Urbanistic General situl rămâne protejat, fiind posibilă densificarea acestuia în anumite condiţii. Regimul de înălţime este limitat astfel: „ pentru clădirile cu funcţiuni deosebite şi aflate în poziţii urbane privilegiate (dominante), prin PUZ se pot stabili regimuri de înălţime mai mari, fără a depăşi 25 m în punctul cel mai înalt, pe o lungime de faţadă de cel mult o treime din totalul lungimii de faţadă către domeniul public.” Întregul concept al noului PUG, în zona respectivă, pleacă de la necesitatea păstrării patrimoniului istoric. Ca urmare, profilul stradal pe traseul inelului 1 de circulație este astfel adaptat în dreptul amplasamentului încât să nu necesite o demolare parțială sau totală a acestuia.

Ca membri ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Timiș,  susţinem integritatea patrimoniului imobil din Timişoara. Recomandăm analizarea unor soluţii alternative, sustenabile atât pentru investitor cât și pentru oraș, care să profite de existenţa clădirilor protejate din cvartal, să nu afecteze negativ structura urbană a zonei, și să respecte reglementările urbane prevăzute de noul PUG. Solicităm administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timișoara de pe lista monumentelor istorice şi să îşi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de acţiune pentru cartierele istorice din Timişoara şi Masterplan – Strategia de dezvoltare spaţială a Municipiului Timişoara”, se precizează într-un comunicat al Consiliului Teritorial al filialei Timiș a Ordinului Arhitecților din România.

Comentarii

comentarii