Acasă Actualitate Ordinul Arhitecților Timiș cere dezbatere publică privind organigrama Primăriei Timișoara și posibila...

Ordinul Arhitecților Timiș cere dezbatere publică privind organigrama Primăriei Timișoara și posibila desființare a Biroului avizare PUZ-uri

DISTRIBUIȚI

Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, s-a autosesizat în urma articolului ”Primarul Nicolae Robu desființează Biroul PUZ-uri?”, publicat marți, de Ziua de Vest. Printr-o adresă înregistrată miercuri, 24 iulie, la Primăria Timișoara, OAR cere organizarea unei dezbateri publice privind organigrama și statutul de funcții din Primăria Timișoara.

Primarul Nicolae Robu a inițiat un proiect de hotărâre privind modificarea și aprobarea Organigramei Primarului Municipiului Timișoara. Mai multe surse din primăria spun că aceste modificări sunt menite să desființeze Biroul de Avizare Conformități PUG/PUD/PUZ din cadrul Direcției Urbanism și îndepărtarea unor funcționari publici incomozi, care, respectând legea, nu achiesează la comenzile venite de sus, nu fac ”favoruri” șefilor și nici persoanelor influente din Timișoara. Se vorbește de încercări disperate de modificare a unor PUZ-uri Timișoarei, de ascunderea unor lucrări care nu respecte planurile urbanistice și de dosarele deschise de DNA primarului Nicolae Robu și unor persoane apropiate de acesta. Astfel, s-ar da liber la dezvoltările imobiliare în parcuri și la blocuri de 20 de etaje în cartiere de case.

”Departamentul de Dezvoltare Urbană -partea cu PUZ-urile – este un departament care din punctul nostru de vedere este util în contextul în care nu avem aprobat Planul Urbanistic General.

Asta înseamnă că trebuie să ai oameni specializați care să dezvolte ce înseamnă planurile urbanistice de zonă. Din punctul nostru de vedere e un lucru care nu ar trebui să nu apară în organigramă, fiindcă nu se menționează dacă departamentul este sau nu mai este, doar că în organigrama nouă acesta nu mai apare.

Nu e rolul nostru să intervenim a ceea ce înseamnă o decizie internă a primăriei, dar noi vrem să subliniem că ceea ce au făcut ei până acum ar putea fi continuat, fiind niște lucruri benefice pentru oraș, în contextul în care nu avem o reglementare generală.

Ceea ce ne dorim noi e o temporizare, iar jucătorii din acest context să fie prezenți. Noi avem susținerea pentru poziția arhitectului șef al orașului. El ar trebui să ia deciziile importante în ceea ce înseamnă dezvoltarea orașului.

Consultându-se cu asociațiile profesionale pe profil. Aici intervenim noi. Am considerat că o dezbatere publică este necesară în care să fie prezent și arhitectul șef al Timișoarei să vedem dacă el este de acord cu toate acestea, pe care le considerăm prea repede aruncate pe masă”, ne-a declarat arhitect Mirel Drăgan, președintele Ordinului Arhitecților Timiș.

De aceeași părere este și arhitectul Vlad Gaivoronschi, fostul președinte al Ordinului Arhitecților Timiș, membru în Comisia Tehnică: ”Într-un oraș cu veleitățile Timișoarei de Capitală Europeană a Culturii în 2021, de pol de creștere, un oraș cu probleme complexe în relația cu zona metropolitană nu este în  interesul cetățenilor să slăbești compartimentul de urbanism, ci trebuie să îl întărești. În mod normal Primăria Timișoara ar trebui să aibă un mic departament de proiectanți pe urbanism care să facă strategii și să lucreze pentru urbe. Așa e în Europa în orașele similare Timișoarei și mai mari. Nici vorbă nu trebuie să slăvești acest compartiment în ideea că îl eficientizezi.

Poziția arhitectului șef trebuie să fie una puternică, respectată și să își asume responsabilități. Este nevoie de a întări Biroul de Urbanism, să fie separată partea cu planurile urbanistice. Eu văd ce primim în Comisia Tehnică. Sunt mari riscuri și acestea nu se simt în acest moment. Acum sunt aprobate PUZ-urile și PUG-urile și peste 10 ani te trezești că nu merge una sau nu merge alta. Nu va fi desființat biroul PUZ-uri, ci îi diminuează capacitatea de a opera. De aceea am și solicitat o dezbatere publică să vedem ce e cu această problemă”.

Comentarii

comentarii