Acasă Eveniment Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie sare în ajutorul medicilor de familie...

Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie sare în ajutorul medicilor de familie români

DISTRIBUIȚI

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş, a declarat, duminică, 27 martie, că
Organizaţia Profesională Mondială a Medicilor de Familie “Wonca Europe” sprijină medicina de familie din România, singura specialitate care se ocupă atât de prevenirea îmbolnăvirilor (prevenţie), cât şi de tratarea şi urmărirea bolnavului (dispensarizare). E nevoie de medici foarte buni!

“Noi nu dorim altceva decât să facem ceea ce ştim mai bine – să ne îngrijim de sănătatea pacienţilor noştri, în condiţii decente şi fără îngrădirea accesibilităţii bolnavului la serviciile noastre, servicii care trebuie să fie plătite din fondul de asigurări şi nu din buzunarul pacientului”, a spus dr. Spătaru. „Este însă nevoie de un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici foarte bine pregătiţi, pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră” – a spus dr. Tony Mathie, preşedintele WONCA Europe, vineri, 25 martie, la sediul Ministerului Sănătăţii, cu prilejul întâlnirii cu medicii de familie şi cu Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Instanţa se va pronunţa în 1 aprilie

Medicii de familie nu vor să fie transformaţi în funcţionari şi nu vor fi de acord cu acte normative care ar duce la desfiinţarea acestei specialităţi medicale. “Am căştigat o luptă, dar încă nu a fost câştigat războiul. Sperăm într-un viitor dialog cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu Ministerul Sănătăţii, pentru elaborarea de noi norme de aplicare a Contractului – Cadru 2011. Şansele sunt cu atât mai multe, cu cât acum avem un coleg medic de familie care a fost numit în calitate de consilier al ministrului Sănătăţii pentru medicina de familie. Nu trebuie decât să fim ascultaţi şi consultaţi în problemele de asistenţă medicală primară şi pot fi găsite soluţii care să nu afecteze nici pacientul şi nici medicul , fiindcă noi nu am cerut bani mai mulţi, ci acest buget alocat medicinei primare să ajungă integral la medicina de familie şi munca noastră să fie plătită”, a spus dr. Spătaru . Ca urmare a înfăţişării din data de vineri, 25 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, în procesul intentat de către Societatea Naţională a Medicilor de Familie, împotriva CNAS şi MS pentru suspendarea Contractului Cadru 2011, pronunţarea se va face peste o săptămână, 1 aprilie. “Trebuie să concepem un plan foarte bine pus la punct pentru funcţionarea optimă a cabinetelor de medicină de familie, un plan bazat pe resursele umane prezente în această categorie”, a spus ministrul Sănătăţii, în timpul întâlnirii.
 

Comentarii

comentarii