Acasă Actualitate Orgoliul, marca păcatului (și) la… preoți!

Orgoliul, marca păcatului (și) la… preoți!

2000
DISTRIBUIȚI

Îmi este destul de greu, dar o fac. Adică, scriu despre cineva, care ar trebui să fie sursa mângâierii suferinței umane. Vocea blândă a duhovnicului care nu ne ceartă, ci ne înțelege. Nu ne ”bate”, doar întreabă. Adunare mare și tristă. Înmormântarea unui copilaș, victimă a violenței de pe șosele. Familia, prietenii, cunoscuții, toți, în jurul sicriului. Se așteaptă preotul, preoții. Vin. Începe slujba? Da, dar după ce trebuie ascultată pledoarie ieftină și penibilă a unui preot, nici măcar din Timișoara, misionar (cică), după pensionare. Se numește Ioan Văran, a fost chiar și protopop de Oravița, adus la Timișoara de vicarul Ioan Popescu, la biserica din Iosefin, dar pe care l-a păcălit cu niște chitanțe… itinerante. Oamenii din Mitropolia Banatului, încercând să păstreze discreția, l-au mutat în altă biserică, iar acum este ”misionar” la biserica din Fratelia. De ce această mică istorie?

Acest preot, în fața durerii infinite a unor oameni greu încercați, și-a început discursul penibil cu… mulțumiri celui care este ”Preasfințitul nostru Paisie, care are grijă de noi!” De care noi? Eu știam că Mitropolia Banatului este păstorită de IPSS Ioan. Care ”noi”? Grupul care a cântat doar psaltică, încălcând tradiția bănățeană, hei, asta da, slugărnicie paisiacă! El, Paisie, este cel care stă la pândă, el impune preoților care-l mai servesc cu umilința balcanică, să cânte așa cum NU se cântă în Banat! Psaltica lor este o distrugere a muzicii line, fină, latină, din slujba Bisericii Bănățene. Misiunea lui este destul de grea de când avem mitropolit…

Acest Ioan Văran, cu o insolență mizerabilă, ne-a certat pentru facebook, pentru telefoane mobile, tablete etc… nicio legătură cu drama. Ba, mai mult, a povestit niște întâmplări penibile din viața sa. În jurul său, preoți paisiaci din lista încă neînchisă a celui care l-a umilit pe regretatul IPSS Nicolae. Niciun cuvânt despre educația creștină, niciunul despre legăturile spirituale ce ne pot alina…

De ce o fi venit? Ah, da, l-a trimis ”prea-iubitul lor” Paisie, episcop-vicar despre care tocmai aș fi vrut să nu mai aud….

Urarea mea: ”Ieșiți afară din Biserica Bănățeană, nu mai influențați și preoții tineri, care nu mai știu tradiția, ieșiți afară, poate vă ocupați mai bine de cele… pământești!”

Fiind nepoată și strănepoată de preoți, le cer iertare dacă se întristează pentru cei care le-au urmat în unele biserici din Banat.

Comentarii

comentarii