Acasă Actualitate Ostaficiuc este hotărât să dea aeroportul… PDL-ului

Ostaficiuc este hotărât să dea aeroportul… PDL-ului

521
DISTRIBUIȚI

La mai bine de o săptămână de la izbucnirea scandalului aeroporturilor din Timişoara şi Arad, Constantin Ostaficiuc, preşedintele PDL al Consiliului Judeţean Timiş, şi-a făcut publică opinia. Ocupat cu meciul de la Stuttgart, Ostaficiuc a spus că a fost în concediu timp de trei zile, dar, de când s-a întors, a discutat cu majoritatea celor implicaţi în această afacere.

Citeşte şi:

Liberalii reacţionează faţă de fuziunea celor două aeroporturi – Arad şi Timişoara
Consiliu Local Arad a amânat votul privind intrarea ca acţionar în compania „Aeroporturile Banat”
Municipalitatea timişoreană, forţată să ia o decizie în privinţa aeroportului
PDL vrea să dea Aeroportul Timişoara, Aradului
„Asocierea Aeroportului Timişoara cu cel din Arad este ca şi cum ai asocia un elefant cu un puric”
Jos labele de pe Aeroportul Timişoara
„Aeroport bănăţean” – invenţie PDL – isto – aeriană

„Am discutat cu ministrul Berceanu, cu primarii Ciuhandu şi Falcă, cu secretarul de stat Pistru şi cu preşedintele CJ Arad. Cred că autorităţile locale şi judeţene trebuie să aibă un cuvânt de spus în managementul şi administrarea viitorului aeroport regional. Am spus tot timpul că sunt pentru dezvoltarea Timişului şi a Timişoarei şi că pun interesele locale în faţa celor de partid,” a declarat, duminică, Constantin Ostaficiuc. Doar că aceste declaraţii se dovedesc fără nici un fel de acoperire. La întrebarea dacă CJ Timiş îşi va da acordul de principiu de a face parte din acţionariatul noii campanii (ce va rezulta din fuziunea aeroporturilor din Timişoara şi Arad), Ostaficiuc a răspuns că: „CJT a votat acest lucru încă din 2006, când a hotărât să ceară 25% din acţiunile Aeroportului Timişoara”. Votul din 2006 se referea însă doar la Aeroportul Timişoara şi nu la o viitoare fuziune. Astfel, în 14 iulie 2006, CJT a emis Hotărârea nr. 62, având la bază referatul nr. 9253/2006 prin care propune acceptarea cesionarii unor acţiuni ale S.N „Aeroportul Internaţional Timişoara” SA către judeţul Timiş. De atunci însă nu s-a întâmplat nimic. Acum Ostaficiuc dovedeşte că nu are curajul să le ceară consilierilor judeţeni să voteze, mai ales că mulţi dintre aceştia spun că nu sunt de acord cu fuziunea celor două aeroporturi.
Acelaşi lucru este valabil şi la Arad, unde consilierii locali au amânat, joi, pentru 3 septembrie, votul privind intrarea Primăriei în acţionariatul viitoarei Companii „Aeroporturile Banat”. Proiectul, iniţiat de primarul Gheorghe Falcă, intitulat „Aviz de principiu pentru participarea municipiul Arad ca acţionar la Compania Naţională Aeroportuară Banat” a fost amânat prin vot, aleşii PDL preferând această variantă celei a respingerii, după ce au calculat că se pot baza doar pe 14 voturi din 16 necesare, întrucât lipseau unii consilieri. În sală erau doar 16 consilieri din 23, iar poziţiile a doi dintre ei erau cunoscute ca fiind împotriva fuziunii cu aeroportul din Timişoara.

Interesele de partid primează

Prin urmare, PDL-iştii din Timiş şi Arad, Ostaficiuc şi Falcă, pun interesele de partid şi ordinul de la Bucureşti în faţa intereselor locale şi nu au curajul să ceară acceptul comunităţii locale. Singurii care vor vota sunt consilierii locali din Timişoara care vor fi participa luni la o şedinţă extraordinară a CLT care are pe ordinea de zi un singur punct: participarea CL Timişoara în structura acţionariatului Aeroportului Internaţional Timişoara.
Ostaficiuc a declarat că a primit sâmbătă o scrisoare de la Ministerul Transporturilor în care se arată că „decizia privind înfiinţarea unei noi companii va fi urmată de un studiu de fezabilitate doar după acordul autorităţilor locale şi judeţene, iar studiul va fi supus, ulterior, analizei tuturor părţilor”. Un astfel de studiu a fost cerut de 2 săptămâni de Primăria Timişoara dar aceasta nu a primit nici un răspuns, semn că doar vocea PDL-ului contează. Ostaficiuc a spus că le va sugera consilierilor locali ai PDL sa voteze, luni, în şedinţa extraordinară a CLT în favoarea participării CLT în acţionariatul aeroportului. „Le sugerez celor doi primari, Falcă şi Ciuhandu, să îşi vadă de oraşele lor pentru că au multe probleme de rezolvat şi aleşii locali să fie cei care decid dacă participă sau nu la masa negocierilor”. Ostaficiuc ar fi trebui să facă la fel în propria ogradă şi să le ofere consilierilor judeţeni posibilitatea de a vota acelaşi lucru şi nu să scoată din sertar o hotărâre din 2006, care se referea la cu totul altceva.

În PDL, minciuna este la modă

În lipsa unui studiu de fezabilitate, opţiunea de a participa sau nu la acţionariatul unui aeroport regional este, în fapt, o încercare jalnică de a-i păcăli pe consilierii locali şi judeţeni să voteze că sunt de acord cu fuziunea celor două aeroporturi. Acordul de principiu de a fi acţionar consfinţeşte faptul că viitoarea compania va exista. Tot acest scenariu a fost pus la punct de secretarul de stat Eugeniu Pistru. Pistru a fost numit secretar de stat la Transporturi în luna ianuarie 2009, după ce fusese ales consilier judeţean de Arad în 2008 şi ocupa, în acelaşi timp, scaunul de şef al Autorităţii Rutiere Române Arad. Soţia lui, Geanina Pistru, este viceprimar al municipiului Arad. Pentru a-şi pune în practică stratagema, Eugeniu Pistru a minţit chiar în corespondenţa oficial a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. În scrisoarea oficială transmisă Primăriei Timişoara şi semnată Eugeniu Pistru se precizează: „Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă ca până luni, 31 august 2009, să vă exprimaţi punctul de vedere în ceea ce priveşte fuziunea celor două aeroporturi Arad şi Timişoara şi formarea Companiei Naţionale Aeroportuare Banat. Până la acest moment, şi-au exprimat intenţia de a participa la formarea acestei companii, prin hotărâre de consiliu, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judeţean Arad şi Consiliul Judeţean Timiş. Prin urmare, dacă intenţionaţi să participaţi la demararea acestui proiect, vă rugăm să transmiteţi un exemplar în copie a Hotărârii de Consiliu a Primăriei Timişoara”. Cu la Primăria Arad votul s-a amânat, iar la Consiliul Judeţean Timiş nici măcar nu s-a votat, secretarul de stat foloseşte minciuna ca armă. Lucrul nu este nou în PDL, declaraţiile lui Ostaficiuc de duminică fiind un exemplu în acest sens.

Comentarii

comentarii