Acasă Actualitate Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș, a cerut guvernului 54 de milioane de...

Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș, a cerut guvernului 54 de milioane de lei pentru Colterm

DISTRIBUIȚI
rezerva de cărbune de la Colterm
sursă foto – Roxana Iliescu/Facebook

Instituția Prefectului Județului Timiș anunță că subprefectul Ovidiu Drăgănescu a solicitat Guvernului României 54 de milioane (54.000 de mii) de lei pentru funcționarea Colterm în această iarnă. Banii vor fi acordați din Fondul de Rezervă al Guvernului mai multor societăți de termoficare din țară. Pentru Timișoara, suma solicitată are la bază o notă a primăriei.

„Cererea a fost trimisă după ce premierul Florin Cîțu a cerut tuturor prefecturilor din țară să trimită necesarul sumelor pentru plata cheltuielilor curente și de capital la nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, conform art. 29 din OUG 83/2014. Proiectul de HG a fost înaintat de subprefectul Ovidiu Drăgănescu în baza notei de fundamentare întocmite de Primăria Timișoara”, transmit reprezentanții prefecturii.

„În curând, Guvernul României va ajuta Primăria Timișoara, societatea Colterm și abonații acesteia cu o sumă consistentă, dar e nevoie și ca administrația locală să găsească sumele necesare, astfel încât să nu mai fie probleme cu furnizarea agentului termic. Bani vor fi dați și altor localități din țară, iar ordonatorii de credite ai UAT-urilor vor răspunde de modul de utilizare a sumelor alocate, în conformitate cu dispozițiile legale”, a precizat Ovidiu Drăgănescu.

Reprezentanții prefecturii prezintă art. 29 din OUG 83/2014, cel în baza căruia ar urma să fie acordate ajutoarele financiare:

  „(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital.

  (2) Ordonatorii de credite ai unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv cei ai instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi ai spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale răspund de modul de utilizare a sumelor alocate, în conformitate cu dispoziţiile legale”.

De asemenea, din Legea 500/2002, reprezentanții prefecturii citează două aliniate ale art. 30:

„(2) Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

(3) Alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru bugetele locale, se face prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, după caz”.

Și Asociația Municipiilor din România a cerut guvernului bani pentru termoficare. Primăria Timișoara estima că are nevoie de 366,1 de milioane de lei pentru a suporta cheltuielile termoficării în această iarnă. Defalcat, reprezentanții municipalității mai estimau că pot dispune de 68,6 milioane de lei „alocare locală” și cereau un sprijin de 297,5 milioane de lei. Doar Bucureștiul solicita o sumă mai mare, 368 de milioane. Dacă împărțim necesarul estimat la numărul de abonați, observăm că Timișoara are un cost de două ori mai mic decât „liderul” acestui clasament, municipiul Iași, dar de două ori mai mare decât cel al Cluj-Napocăi, de trei ori mai mare decât cel al Bucureștiului sau chiar de opt ori mai mari decât cel al Sucevei.

Adresa-Asociației-Municipiilor-din-România

Vă amintim că, în noaptea de marți spre miercuri, Colterm a fost nevoită să reducă temperatura agentului termic, după ce au fost anumite probleme cu aprovizionarea cu cărbune. În același timp, primăria continuă să aibă contract cu plată în avans pentru gaz, combustibil necesar aprinderii lignitului.

În vară, fără să ia în calcul prețul ridicat – încă de atunci – al gazului, conducerea Colterm a nu a mai plătit anumite facturi la cărbune și a decis să nu mai prelungească înțelegeri mai vechi cu furnizorii, motiv pentru care au rămas valabile contracte pentru o cantitate insuficientă de lignit. Între timp, prețul gazului a continuat să crească, nici compania, nici primăria nemaiavând bani să suporte funcționarea pe gaz. Recent, Roxana Iliescu atrăgea atenția că, tocmai din cauza deciziilor din vară, Colterm a început iarna fără stoc de cărbune, iar acum livrările nu vor putea ține pasul cu necesarul de ardere.

Comentarii

comentarii