Acasă Actualitate Pacient salvat printr-o premieră chirurgicală, la Spitalul Județean Timișoara

Pacient salvat printr-o premieră chirurgicală, la Spitalul Județean Timișoara

2217
DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara a înregistrat o noua premieră medicală, vineri, 20 iulie. Astfel, sub “bagheta” renumitului chirurg cardiovascular german, dr. Rolf Dammrau, colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculară, condus de prof. Dr. Mihai Ionac, a realizat cu succes o intervenție chirurgicală endovasculară modernă pentru tratarea anevrismului de aortă toracică descendentă (TEVAR), la un pacient, în vârstă de 71 de ani. Operația a avut loc împreună cu echipa de radiologie intervențională, coordonată de dr. Adrian Tutelca.

La același pacient, în urmă cu o lună, s-a practicat, tot prin tehnici minim invazive, cura anevrismului de aortă abdominală, afecțiune care, netratată la timp, ar fi putut duce la multiple complicații și, în final, la decesul pacientului.

Andreea Borboros, purtător de cuvânt, a spus că intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră și a constat în montarea, pe cale endovasculară, a unui stent graft, la nivelul aortei toracice, dilatate anevrismal. Tehnică operatorie s-a realizat printr-o incizie de 5 cm, situată inghinal, și vine că alternativă modernă, cu  riscuri mult mai mici, la varianta chirurgicală clasică, ce presupune  deschiderea toracelui, cu riscuri operatorii mai mari și perioada mai  lungă de recuperare. Materialele necesare intervenției au fost achiziționate prin programul  de tratare endovasculară a anevrismelor aortice, finanțat de Casă  Naționala de Asigurări de Sănătate.

Comentarii

comentarii