Acasă Sănătate Pacienţii cu probleme dentare, încurajaţi să vină şi la studenţii facultăţii de...

Pacienţii cu probleme dentare, încurajaţi să vină şi la studenţii facultăţii de stomatologie Peste o sută de studenţi termină anual Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Tot atâţia vor lucra

DISTRIBUIȚI

Peste o sută de studenţi termină anual Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Tot atâţia vor lucra în cabinetele stomatologice la care apelează orice pacient care are dureri dentare. Pentru a fi cât mai buni practicieni, desigur că ar fi bine ca ei să lucreze în anii terminali, cât mai mult, şi pe pacienţi adevăraţi, nu doar pe mulaje.
În România, pacienţii care vor să se lase pe mâna studenţilor stomatologi îşi asumă un risc minimal, întrucât toate manevrele sunt asistate de medic, dă asigurări rectorul UMF, Marius Raica.
„În istoria de peste 60 de ani ai acestei facultăţi, încă nu a murit niciun pacient, nu a ajuns la spital cu vreo mandibulă ruptă pentru că a pus mâna pe el un student. Incluzând toate manoperele, studenţii au până la 10-15 pacienţi care trec prin mâinile lor. Sigur, nu poţi să te aştepţi să ai un număr foarte mare de pacienţi, pentru că este o dificultate: având 1.200 de cabinete de stomatologie în Timişoara, este foarte greu să mai racolezi pacienţi şi la facultate.
În anii `70 – `80 erau vreo 20 de cabinete în oraş.
Pacienţii ar trebui încurajaţi să vină aici, pentru că de multe ori, pot primi de la studenţi bine îndrumaţi de cadrele didactice, restaurări chiar mai bune decât primesc într-un cabinet mai slab dotat din oraş”, spune rectorul Raica.
Faptul că studenţii stomatologi au şansa de a lucra pe pacienţi reali încă din studenţie, este unul dintre motivele pentru care aici vin anual sute de studenţi străini.
„În jur de 130 de absolvenţi termină anual facultatea de stomatologie. O parte, sunt străini, procentul este variabil, de la an la an, cam 30% sunt străini din Orientul Mijlociu, Germania, Italia, Occident. Vin la noi pentru că ţările din Vest au nişte criterii de intrare în facultate mult mai dure şi au numărul de locuri mai limitat. Şi de aceea preferă să vină la noi. Şi taxele sunt mai mici la noi.
Marele avantaj al şcolii medicale româneşti este faptul că ei lucrează pe pacienţi, în timp ce în alte ţări, procesul este mult mai mic Sunt absolvenţi ai unor universităţi prestigioase din Germania, cum este cea din Heidelberg, care nu au făcut o anestezie în viaţa lor.
Noi am făcut invstiţii, avem şi un computer tomograf. Iar din această săptămână, facultatea are şi un Laborator de simulatoare dentare, unic în România”, afirmă rectorul UMF Timişoara.

Comentarii

comentarii