Acasă Cultura Pactul pentru lectură! Gabriel Liiceanu, Humanitas, și Silviu Lupescu, Polirom, se unesc împotriva...

Pactul pentru lectură! Gabriel Liiceanu, Humanitas, și Silviu Lupescu, Polirom, se unesc împotriva analfabetismului funcțional!

DISTRIBUIȚI

Gabriel Liiceanu (Humanitas) și Silviu Lupescu (Polirom) se alătură Consiliului Director AER și Pactului pentru Lectură, un efort conjugat al breslei de reașezare a cititului printre prioritățile românilor.

Bookfest Timișoara, ediția a X-a (30 martie – 2 aprilie 2023): Centrul Regional de Afaceri CRAFT.

Pactul pentru Lectură va fi prezentat pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, într-o conferință publică la care au fost invitate înalte oficialități și reprezentanți ai societății civile.
O premieră a ultimilor ani: Pactul pentru Lectură primește adeziunea fără rest a doi dintre cei mai importanți editori români, Gabriel Liiceanu și Silviu Lupescu, inițiatorii a două dintre cele mai respectabile edituri, Humanitas și Polirom. Cei doi și-au pus semnăturile pe Pactul pentru Lectură, alături de membrii Consiliului Director AER, conduși de președintele Grigore Arsene. Orice cetățean poate, de asemenea, semna Pactul, pe platforma  Petiție Online, la adresa www.petitieonline.com/pactul_pentru_lectura, semnăturile urmând a fi colectate până pe 15 martie, după care vor fi depuse la Guvern și la Administrația Prezidențială.

Textul Pactului pentru Lectură, ce poate fi descărcat la link-ul de mai jos, va fi dezbătut și explicat mai pe larg în cadrul unui eveniment dedicat, pe 15 februarie, de la 17.00, la Librăria Humanitas, chiar de Ziua Națională a Lecturii, stabilită prin legea 21/2022. La eveniment, care va fi moderat de jurnalistul Cătălin Striblea, au fost adresate invitații de participare Administrației Prezidențiale, Ministerului Culturii și Ministerului Educației. Printre vorbitori se vor număra editori, specialiști în educație precum Dragoș Iliescu, fondatorul BRIO, dar și membri ai societății civile, preocupați de subiect.
Intrarea la dezbatere este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru a descărca textul Pactului pentru Lectură, în format word, apăsați AICI
Pentru a descărca textul Pactului pentru Lectură, în format PDF, apăsați AICI. Detalii, contactați directorul executiv AER, Mihai Mitrică: 0728.327.601.

Apel pentru resuscitarea lecturii

Conform statisticilor, România este pe ultimul loc între țările europene, la consumul de carte. Cu o cifră de afaceri a editurilor de 60 de milioane de euro, România este depășită de toate țările din UE și se află la o distanță uriașă de Germania, țara fruntașă, care acumulează vânzări de carte de circa 9 miliarde de euro pe an.

Prin intermediul acestei noi inițiative, organizația profesioniștilor din industria cărții reia avertismentele transmise și în anii precedenți referitor la lipsa unei strategii pentru promovarea și stimularea lecturii.

Toți cei interesați de remedierea acestei probleme care afectează educația noilor generații și șansa acestora la un viitor mai bun sunt invitați să adere la Pactul pentru lectură. Programul va include dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și are deja un calendar. Acesta include evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Cititul este o activitate terapeutică şi intelectuală prin care omul își cultivă reflexele necesare pentru a relaționa în mod util cu cei din jurul său, dar și pentru a se orienta în cultura lumii. Studii ample au arătat că satisfacția economică a indivizilor este mai ridicată în rândul celor care au crescut cu o bibliotecă în casă, dobândind astfel reflexul de a citi.

Asociația Editorilor din România (AER) reia semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului și, mai mult, are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze Pactul pentru lectură, la care sunt chemați să adere personalități ale lumii culturale contemporane, decidenți politici și administrativi, scriitori și cititori, așadar toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase.

Asociația Editorilor din România vă propune, de aceea, pentru 2023, un calendar susținut al dezbaterilor pe teme actuale, precum și evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Cel dintâi eveniment va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani (str. Lipscani nr. 42, București), pe 15 februarie, dată declarată prin lege Ziua Lecturii și care riscă să fie, din nou, doar un trist prilej de a ne reaminti cât de îngrijorătoare sunt statisticile, fără ca această îngrijorare episodică să fie urmată de un plan concret de acțiune. Iată motivul pentru care, cu acest prilej, AER va lansa Pactul pentru lectură. La discuție vor fi invitați, în mod public, să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților.

Următorul dialog este programat pe 27 martie, iar tema va fi starea literaturii române de o parte și de alta a Prutului, în contextul sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, și al eforturilor continue ale editorilor din România și Republica Moldova de a crea o piață comună a cărții de limba română, inclusiv prin intermediul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău (programat în acest an în perioada 30 august – 3 septembrie).

A treia întâlnire va avea ca punct de pornire sărbătorirea, la 23 aprilie, a Zilei Cărții și Drepturilor de Autor, și va încerca să aducă în fața publicului problemele specifice ale acestui domeniu, în special pirateria, concurența neloială și plagiatul, care au căpătat în ultimii ani accente dramatice.

Vom încheia calendarul dezbaterilor AER din acest prim semestru al anului 2023 în spațiile special amenajate la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București (24-28 mai, Romexpo). Pe agendă sunt discuții despre literatura pentru copii și importanța decisivă a lecturii în dezvoltarea lor; dezbateri despre corelația fatală dintre lipsa educației și sărăcie; prezentarea unui pachet de soluții punctuale, pe termen scurt, și de perspectivă, pentru ca România să revină în rândul țărilor care prețuiesc lectura, educația, performanța culturală.

Edițiile Bookfest din țară vor fi, de asemenea, gazdă pentru dezbateri similare:

Bookfest Timișoara, ediția a X-a (30 martie – 2 aprilie 2023): Centrul Regional de Afaceri CRAFT;

Bookfest Târgu Mureș, ediția a VIII-a (29 septembrie – 1 octombrie 2023): Teatrul Național din Târgu Mureș (eveniment în curs de confirmare)

Bookfest Cluj-Napoca, ediția a X-a (5-8 octombrie 2023): Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Simion Bărnuțiu;

Bookfest Brașov, ediția a VII-a (19-22 octombrie 2023): Aula Universității Transilvania din Brașov.

Asociația Editorilor din România este cea mai veche asociație profesională din mediul editorial, fondată în 1991 și reunește cele mai importante edituri din România. AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).

Comentarii

comentarii