Acasă Administraţie Păgubiţii din Timişoara cu proprietăţi în Basarabia au primit încă o lovitură...

Păgubiţii din Timişoara cu proprietăţi în Basarabia au primit încă o lovitură de la Guvern

DISTRIBUIȚI

avocatul alin socol

În iulie 2014, o nouă lovitură a venit pentru sutele de moştenitori din Timişoara şi din Timiş care trebuie să primească despăgubiri pe proprietăţile din Basarabia, Bucovina şi Cadrilater.

Conform OUG nr. 112, din iulie 2014, ei mai au de aşteptat cel puţin şase luni. Acest lucru se întâmplă după ce, în martie 2014, a fost promulgată o altă ordonanţă care a amânat termenele de plată până în iulie 2014.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă, până la data de 31 decembrie 2014, plata despăgubirilor stabilite prin hotărârile comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, prin ordinele emise de către şeful Cancelariei Primului-Ministru în temeiul Legii nr. 9/1998 şi, respectiv, prin deciziile de plată emise de către vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care coordonează aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006”, arată OUG nr. 112 din iulie 2014.

Oamenii sunt revoltaţi că Guvernul îi tratează în asemenea manieră, după 24 de ani de aşteptare şi luptă cu birocraţia infernală. „Suntem două moştenitoare, rude, care de 24 de ani facem demersuri peste demersuri şi drumuri peste drumuri la instituţiile statului din judeţul Timiş şi la cele din Bucureşti, pentru a obţine drepturile noastre legale. Familia unchiului nostru a fost izgonită din Basarabia, în 1940, lăsând în urmă mai multe hectare de pământ, animale şi casa. Când trebuia să primim despăgubire, de la 1 ianuarie 2014, o veste cruntă ne-a lovit: Guvernul a amânat plăţile. Acum, guvernul a mai dat ordonaţă care mai amână cu şase luni. E inacceptabil. Cu siguranţă că în decembrie 2014, vor mai da o ordonanţă care va mai amâna cu şase luni sau cu anii despăgubirile ce ni se cuvin. Noi protestăm faţă de decizia nedreaptă a guvernului”, a declarat Valeria din Timişoara, care a decis să dea în judecată statul şi Guvernul român, fiindcă le încalcă drepturile legale la despăgubire.

Avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiş, specialist în asemenea speţe, care le va reprezenta în instanţă pe cele două moştenitoare, a declarat că e strigător la cer ceea ce a făcut guvernul, prin OUG nr. 10 din 2014. Mai grav este că ordonanţa vine după ce OUG nr. 10 din 2013, care prevedea aceleaşi măsuri, a fost declarată neconstituţională, fiindcă nu poate să retroactiveze. OUG nr. 10 din 12 martie 2014 este, astfel, în contradiţie cu Constituţia României. „Cu noua OUG din iulie 2014, ne leagă iarăşi la mâini. Nu este posibil ca acest Guvern să îşi trateze în asmenea manieră cetăţenii”, spune Socol.

„Restrângerea drepturilor printr-o ordonanţă de urgenţă şi fără să existe nicio situaţie excepţională reprezintă o încălcare de către Guvern a statului de drept”, a sublinat avocatul Mihai Lungu, pentru luju.ro. De asemenea, el mai susţine că OUG nr. 10 din martie 2014 încălcă articolul 53 din Constituţia României, privind restrangerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, şi articolul 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, săvârşind un abuz de putere asupra cetăţenilor îndreptăţiţi la obţinerea de compensaţii pentru bunurile de care au fost lipsiţi. „Reprezentanţii statului trebuie să revină imediat asupra măsurii abuzive de a bloca acordarea despăgubirilor foştilor proprietari şi să acţioneze în conformitate cu Constituţia României şi cu normele şi procedurile Uniunii Europene”, încheie avocatul Lungu.

Comentarii

comentarii