Acasă Actualitate Palatul Apelor din Timișoara a îmbrăcat haine de sărbătoare, joi, de Ziua...

Palatul Apelor din Timișoara a îmbrăcat haine de sărbătoare, joi, de Ziua Mondială a Apei

1195
DISTRIBUIȚI

Palatul Apelor din Timișoara a îmbrăcat haine de sărbătoare joi, 21 martie. Administraţia Bazinală de Apă Banat a marcat Ziua Mondială a Apei cu sloganul „Apă pentru toți. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, cu o zi înainte de data clasică – 22 martie.

La eveniment au participat membrii Comitetului de Bazin Banat, reprezentanții instituțiilor județene și locale, precum și colaboratori din domeniul universitar. Dintre cei invitați îi amintim pe Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, Nicolae Oprea, vicepreședintele CJT, Cristian Franțescu, subprefectul de Timiș, și ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului. El l-a felicitat pe Titu Bojin pentru tot ceea ce face pentru ca Timiș și Banatul să fie în siguranță, fiindcă omul mai are nevoie pe lângă pâine și de apă. Ilie Vlaicu a amintit de relația foarte bună de colaborare cu ABAB și a vorbit de amplu proiect de 180 de milioane de euro pe care Aquatim l-a lansat, la începutul acestei săptămâni, și de care vor beneficia peste 80 de localități din Timiș. Nicolae Oprea în cuvântul lui de salut  i-a asigurat pe reprezentanții ABAB de tot sprijinul CJT, așa cum a fost dintotdeauna.

Cu acest prilej au fost abordate teme vizând dezvoltarea durabilă și accesul la resursa vitală a vieții.

Titu Bojin, directorul ABAB Timișoara, a amintit de marile lucrări care au loc în Bazinul Hidrografic Banat, care îl fac să fie cel mai sigur din România. Este vorba de la lucrarea de la Belareca, în zona Herculane, de lucrarea de la Curtea -Tomești, pe râul Bega, de lucrarea de la Nădrag, pe Nădrăgel, până la confluența cu râul Timiș, la Criciova, de lucrarea de la Axin, în zona Obreja, de cea de la Măcicaș, în zona Constantin Daicoviciu, Caransebeș. De asemenea, ABAB are în pregătire cu 11 proiecte care se vor desfășura în puncte critice. Perla coroanei este lucrarea de la Bocșa până la Deta, în valoare de 50 de milioane de euro. Aceasta va asana tot ceea ce înseamnă probleme în zona Bocșa, Gătaia, Birda, Denta și la polderul de la Gherteniș.

Bojin a mai spus că până în luna august se va face și recepția lucrărilor finale la Palatul Apelor. “Să vedeți cât de frumos va fi la final. Astfel, Palatul Apelor va fi un obiectiv de referință și cea mai frumoasă clădire din Timișoara, după Catedrala Mitropolitană”, a precizat Bojin.

În săptămâna 18-22 martie, au loc la Timișoara și Reșița acțiuni educative, în cadrul cărora elevii învață despre protejarea resurselor de apă. Elevi din ciclul primar dar și gimnazial, alături de reprezentanți ai ABA Banat, vor pătrunde împreună în lumea fascinantă a apei, ca să învețe, să înţeleagă, să experimenteze importanța apei, pentru că apa înseamnă viaţă.

“Pentru Administraţia Bazinală de Apă Banat, Ziua Mondială a Apei este și un prilej de a reaminti că apa este o responsabilitate comună, atât a administratorilor resurselor de apă, cât și a administrațiilor regionale, locale, naționale, a comunităților umane. De aceea susțin cooperarea între specialişti și cei interesați direct de domeniul apei, pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltări durabile în  domeniul managementului resurselor de apă”, a subliniat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

Comentarii

comentarii