Acasă Sănătate Până la 2% dintre bebeluşii născuţi în maternităţile din Timişoara au malformaţii...

Până la 2% dintre bebeluşii născuţi în maternităţile din Timişoara au malformaţii fetale

DISTRIBUIȚI

olimpia oprea

Dr. Olimpia Oprea, către mamele gravide: „Mergeţi la medic…!”

Dacă în ţările dezvoltate din Occident, procentul bebeluşilor născuţi cu malformaţii este de sub 1%, în maternităţile din Timişoara, procentul nou-născuţilor a fost de 1,5-2%, între anii 2010-2013, arată raportul „Copii sănătoşi pentru o societate sănătoasă!”, finalizat la sfârşitul lunii iulie 2014 şi lansat la începutul acestei săptămâni.

 

Malformaţiile pot fi depistate la eco

Dr. chirurg ginecolog Olimpia Oprea, coordonatoarea raportului, medic în cadrul Maternităţii Odobescu, din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, a spus că în Occident procentul este mic, fiindcă femeile sunt educate şi se adresează medicului în timpul sarcinii pentru a fi depistate maladiile grave. Malformaţii fetale sunt: malformaţii cardiace, ale membrelor, ale feţei sau ale sistemului nervos. Multe dintre acestea pot fi depistate ecografic în primul trimestru de sarcină, iar dacă malformaţia este incompatibilă cu viaţa, se întrerupe sarcina. În România, este mai complicat, fiindcă legislaţia nu permite să întrerupi o sarcină peste 14 săptămâni, numai dacă pune în pericol viaţa mamei.

„În Timiş, sunt diferenţe semnificative ale procentului, determinate de nivelul de educaţie al mamei. Cele care au studii superioare se adresează medicului de la începutul sarcinii şi sunt depistate eventualele malformaţii. Doamnele cu o educaţie mai precară vin mai târziu la doctor sau doar la naştere şi atunci nu mai ai cum să previi malformaţiile”, a declarat dr. Oprea. La nivel mondial, procentul bebeluşilor născuţi cu malformaţii congenitale este între 1,5-3%.

4.000 de malformaţii

„Estimarea numărului de malformații fetale în maternitățile județului Timiș, în perioada 2010-2013, prezintă valori relativ stabile, fără să înregistreze o creștere alarmantă conform statisticilor mondiale. Cu toate acestea, participarea lor la mortalitatea neonatală este evidentă”, este o concluzie a raportului.

Numărul cel mai mare al malformațiilor fetale a fost înregistrat la grupele de vârstă 20-40 ani, grupele cu fertilitate maximă, dar îndeosebi după 35 de ani, vârstă care reprezintă un factor de risc recunoscut. Paradoxal, în studiul efectuat, procentul malformațiilor fetale nu a fost strict influențat de mediul de proveniență al gravidei, alimentație, grup sanguin, Rh, vârstă gestațională, afecțiuni asociate sarcinii (diabet zaharat, anemii, HTA, alergii).

De asemenea, nu s-a constatat o legătură cu utilizarea antibioticelor, antiinflamatoarelor, tratamentului hormonal și anticoagulant în timpul sarcinii. Consumul de alcool nu a fost recunoscut de nicio gravidă, iar fumatul nu pare să fi influențat starea fătului la lotul luat în studiu. Cu toate acestea, acești factori de risc nu trebuie minimalizați și poate că nu au fost suficient evidențiați în documentele medicale.

„Consultația prenatală trebuie să fie adecvată sub raport cantitativ și calitativ, utilizând metodele cele mai performante pentru depistarea malformațiilor fetale. Educația sanitară, organizarea sistemului de sănătate, dotarea centrelor de medicină materno-fetală, societatea sunt solicitate să participe la acțiunea de prevenire a malformațiilor fetale pentru a asigura o națiune sănătoasă, pentru evitarea eșecurilor reproducerii umane”, mai arată raportul.

Malformațiile congenitale sunt anomalii de structură, funcție sau metabolism care se manifestă de la naștere sau în prima parte a copilăriei. Oamenii de știință au identificat aproximativ 4.000 de anomalii la naștere, care variază de la forme minore până la forme grave și foarte grave. Raportul a fost realizat în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă specializate în diagnosticul prenatal al malformaţiilor fetale în regiunea Timişoara – Vârşeţ”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi a fost implementat în parteneriat de Primăria Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Secţia de Obstetrică – Ginecologie și Spitalul General din Vârşeţ (Serbia).

Comentarii

comentarii