Acasă Actualitate Pandemia COVID19 ar putea decala Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021

Pandemia COVID19 ar putea decala Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021

DISTRIBUIȚI

Pandemia coronavirus are efecte nebănuite, lovind în plin tot ceea ce presupune activitate umană. Timişoara este direct vizată, pentru că prelungirea stării speciale impuse de ordonanţele militare împiedică, între altele, turismul şi cultura, sectoare vitale ale Capitalei Culturale Europene 2021, pe lângă altele, cel puţin la fel de importante. În acest nefast context, am putea fi martorii amânării exercitării titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, a explicat într-un interviu pentru Ziua de VEST câteva nuanţe ale situaţiei.

ZdV: Pandemia COVID19 a bulversat absolut tot ceea ce înseamnă viaţă socială, iar pe noi timişorenii ne îngrijorează cu atât mai mult, cu cât peste doar câteva luni intrăm, deocamdată oficial, în anul Capitalei Culturale Europene 2021. Ce ne puteţi spune acum despre acest orizont?

Simona Neumann: Într-adevăr, epidemia cu noul coronavirus afectează toate sectoare vieţii, de la economie la turism, de la mobilitatea cetăţenilor la educaţie şi sănătate. Nici cultura nu este scutită de consecinţele acesteia. Observăm cum festivaluri importante care trebuiau să aibă loc în acest an în toată lumea sunt acum anulate unul după altul.

ZdV: Până ajunge Timişoara Capitală Culturală Europeană, chiar în acest an, alte capitale culturale europene sunt lovite din plin. Se poate invoca o stare de forţă majoră, în sensul decalării exercitării titlului de CCE?

Simona Neumann: Capitalele Europene ale Culturii din acest an, Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) nu îşi mai pot continua evenimentele programate. În acest context, miniştrii Culturii statelor membre ale Uniunii Europene au avut o tele-conferinţă pe 8 aprilie pentru a discuta, printre altele, măsuri de urgenţă care trebuie luate la nivel european, în toate ţările membre, în domeniul Culturii.

Pe de altă parte, Comisia de Cultură a Parlamentului European a ridicat problema unei posibile decalări a anului capitalei culturale europene pentru cele două oraşe care deţin titlul anul acesta şi implicit, pentru acelea care vor deţine titlul anul viitor, Timişoara, Novi-Sad şi Eleusia. Acest decalaj, dacă va exista, va fi anunţat oficial.

ZdV: Timişoara cum ar putea privi o eventuală decalare?

Simona Neumann: Posibilul decalaj, dacă se va întâmpla, trebuie privit ca o oportunitate pentru Timişoara, în sensul de a-şi continua pregătirile pentru anul Capitalei Culturale în condiţii optime, în care izolarea şi restricţiile de circulaţie vor fi anulate sau cel puţin mult relaxate.

Desigur, dorim să fim în măsură să oferim un an plin de evenimente, în care cetăţenii să poată participa atât în săli de spectacole şi muzee, cât şi în spaţii deschise, în pieţe, la actul cultural. Dorim să avem turişti de pretutindeni, să fie posibile investiţiile în infrastructură şi cultură, toate acestea pentru a rămâne cât mai fideli viziunii programului Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii şi moştenirii acestuia.

Până când vom avea noi informaţii concrete pe această temă, întreaga echipa lucrează împreună cu partenerii, pentru ajustarea programului în condiţiile actuale.

Comentarii

comentarii