Acasă Cultura Pantofi marca Guban donați de Pia Brînzeu, exponatul lunii iunie la Muzeul...

Pantofi marca Guban donați de Pia Brînzeu, exponatul lunii iunie la Muzeul Naţional al Banatului

DISTRIBUIȚI

Pantofi marca Guban, care au aparţinut „colecţiei cu amintiri” a universitarei timişorence Pia Brînzeu, fiica reputatului chirurg Pius Brînzeu şi strănepoată a chirurgului Karl Diel din Jimbolia, au fost selectaţi ca exponat al lunii iunie la Muzeul Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara.

Pantofii sunt realizaţi la comandă, în anii 1970, fabricaţi din piele naturală, iar Pia Brînzeu, eseist şi critic literar, i-a donat muzeului în anul 2020.

„14 mai 2013. Mă hotărăsc să fac ordine în ultimul dulap rămas neatins după moartea bunicii, întâmplată acum trei decenii şi jumătate. Dorinţa de igienizare, presiunea modernităţii, mai exact a consumerismului postmodern, care cere tot mai mult loc pentru obiectele aduse acasă după un shopping reuşit, precum şi nevoia de loc pentru generaţiile tinere, mă face să renunţ la plăcerea mea, asemănătoare cu cea a bunicii, de a stoca lucruri vechi şi nefolositoare, dar greu de aruncat. E vorba de cinci rafturi îndesate cu obiecte păstrate începând cu anii treizeci ai secolului trecut (…). Desigur, amintirea sa va rămâne cu mine atâta timp cât voi trăi, dar atmosfera din dulap s-a pierdut pentru totdeauna. Bunica a murit a doua oară”, descrie Pia Brînzeu în „Jurnal de familie” (manuscris), citat de MNB într-o postare pe Facebook.

Fabrica de pantofi Guban îşi are rădăcinile în Timişoara anului 1935, când Blaziu Guban (1908 – 1978) concepe revoluţionara cremă de ghete Guban, iar prima pereche de pantofi a ieşit pe poarta fabricii în anul 1959. În timp, datorită calităţii, confortului, eleganţei şi modelelor deosebite, fabrica a ajuns celebră şi peste hotare, actriţele Sophia Loren şi Gina Lollobrigida purtând pantofi Guban.

Pia Brînzeu a fost prorector al Universităţii de Vest din Timişoara. Străbunicul său a fost Karl Diel, strălucit chirurg din Jimbolia, care s-a căsătorit cu fiica medicului Curţii Imperiale de la Viena, Aloysia Cecilia Katharina Gombocz Bayer de Rogacz, cu care a avut trei copii. Primul născut a fost Ludwig Diel, un medic cunoscut în Banat, care s-a căsătorit cu Aneta (Netti) Huberta Antonia Schirmer din Innsbruck (Austria), iar fiica acestora, Carla Ludovica Aneta, a devenit soţia marelui academician Pius Brînzeu.

Comentarii

comentarii