Acasă Cultura Parada etniilor și spectacolul folcloric – succes extraordinar, în Piața Victoriei Timișoara

Parada etniilor și spectacolul folcloric – succes extraordinar, în Piața Victoriei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Duminică 22 septembrie, după amiaza, parada etniilor și spectacolul folcloric din Piața Victoriei din Timișoara s-au bucurat de un succes extraordinar, mii de cetățeni cu mic cu mare au ținut să admire multiculturalismul și diversitatea costumelor populare.

Timișorenii le-au admirat cu mare interes și le-au filmat cu telefoanele mobile.

Parada a început la 16.30, pe traseul operă – catedrală și înapoi, înainte să înceapă marele spectacol.

A fost cea de-a VI-a ediție a Festivalului Minorităţilor Etnice din Timişoara 2019.

Ampla manifestare a fost organizată de Primăria Timişoara și Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale, în parteneriat cu Asociaţia Stato dell’Arte Officina Culturale, Uniunea Sârbilor din România, Societatea Makedon-Armână, Uniunea Democrată Maghiară din România, Comunitatea Evreilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Uniunea Bulgară din Banat – România, Uniunea Ucrainienilor din România – Filiala Timiş și Primaria Gataia și Primaria Chevereșu Mare.

Manifestarea  a reunit artiști ce reprezintă etniile din Timișoara, valorificând atât folclorul, cât și forme variate de manifestare artistică.

Evenimentul a debutat cu parada artiștilor prezenți, care au străbătut Piața Victoriei din Timișoara, cu plecare de pe strada Mărășești.

Parada a avut punctul final scena din fața operei, unde la ora 17.00, a avut loc deschiderea oficială, în prezența primarului Nicolae Robu, urmată de degustarea produselor gastronomice și de programul artistic.

Ca urmare a frumoasei colaborări cu Consulatul Republicii Serbia la Timișoara, în acest an a participat și Ansamblul “Vuk Karadzic” din Loznica (Serbia), iar comunitatea italiană din Timișoara s-a implicat în aducerea celor 17 sbandieratori di Carpineto Romano din Italia, care vor oferi un spectacol impresionant prin mânuirea steagurilor.

Au fost prezenți următorii invitați:
Gramosteanj și Kosta Mina (Macedonia), Ansamblul de dansuri ucrainiene ,,Kazaciok’’ din Bucovina, Fanfara „Banater Musikanten“, Ansamblul Banater Rosmarein din Timişoara, Ansamblul Bokreta, Trupa „8 Light Minutes”, Ansamblul Slavjak si Nadia Sehabi, Ansamblul de dansuri Fijalocka din Butin, Corul Shalom, Ansamblul Cheveresana, Ansamblul Mlados (Serbia), Facultatea de Muzică și Timișoara Big Band.

Seara minorităților din Timișoara a fost încheiată de ,,Mahala Rai Banda”, o trupă în plină ascensiune, ce îmbină muzică țigănească învățată în cadrul comunităților tradiționale din Clejani și Zece Prăjini cu stiluri moderne, impunând un stil muzical propriu, ce le-a adus ascensiunea pe piață muzicală internațională.  

Comentarii

comentarii