Acasă National Paradoxul Sfântului Valentin – o sărbătoare fără sărbătorit

Paradoxul Sfântului Valentin – o sărbătoare fără sărbătorit

DISTRIBUIȚI

sfantul valentin ortodoxieiÎn epoca globalizării, a facebook-ului şi a internetului, în care aproape totul se imită şi se copiază din Occident, nu putea să lipsească din viaţa românilor „marea” sărbătoare a Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor, marcată în 14 februarie.

Conform crestinortodox.ro, de fapt, în data de 30 iulie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, nicidecum în 14 februarie.

„An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, în calitate de creştini ortodocşi, în faţa unui dublu paradox. În primul rând, de Valentine’s Day a auzit toată lumea, astfel încât, la o adică, oricine poate defini succint “sărbătoarea”, în timp ce despre viaţa Sfântului Valentin nu cunoaşte nimeni mai nimic. În al doilea rând, mulţi sunt contrariaţi de faptul că, în această zi, nu întâlnesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume. Întâmplarea face ca nici Calendarul Romano-Catolic să nu-l mai pomenească în aceasta zi, Sfantul Valentin fiind scos din calendar în 1969 din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinţii Chiril şi Metodie. Aşadar, nu greşim atunci când spunem că Valentine’s Day, cu tot “marketing-ul” aferent, este în România – şi nu numai – o “sărbătoare” fără sărbătorit”, explică creştinortodox.ro.

Conform wikipedia, Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală şi se sărbatorește în fiecare an în data de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfantul Valentin și este sarbatorită ca în restul țărilor occidentale. În Danemarca și Norvegia,14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că, pe 14 februarie, plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradițional 12 martie, ziua Sf. Gregor.

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.

România a început să sărbătorească și Valentine’s Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituții. Organizația naționalisă Noua Dreaptă condamnă sărbătorirea Valentine’s Day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident – explică Wikipedia.

Comentarii

comentarii