Acasă Cultura “Parcă, ieri a fost viitorul” – despre caricaturistul Radu Cleţiu

“Parcă, ieri a fost viitorul” – despre caricaturistul Radu Cleţiu

DISTRIBUIȚI

Un pamflerarium ilustrat – “Parcă, ieri a fost viitorul”, scris de Cornel Udrea și ilustrat de Radu Clețiu, care stă sub semnul cerului albastru al prieteniei, în pregătire la Editura Waldpress.

CORNEL UDREA&RADU CLEŢIU, legaţi nu doar printr-un simbol grafic, ci printr-o prietenie veche, consolidată în peregrinările festivaliere. O prietenie care, deşi este percepută mai ales printr-o scurtare a distanţelor, atunci când este puternică, este întreţinută şi telefonic, schimbând idei, depănând sentimente şi împrospătată printr-o construcţie zâmbitoare.

“Radu este un artist complex, stăpânind tehnica portretului social, dar şi caricaturistul prob, aplecat asupra realităţii cu obiectivitatea pe care i-o cere arta aplicată. Am deplina încredere că această carte mijlocită de Editura Waldpress, în generozitatea ei consacrată, reprezintă un eveniment editorial pentru că este nemijlocit în slujba ludicului, este o carte socială asumată sub semnul pamfletului scris sau desenat”, spune Cornel Udrea.

În loc de prefaţă, ne este dezvăluită sursa inepuizabilă de inspiraţie pentru “ochiul inteligent” al caricaturistului, care nu pierde nimic, nici măcar greşelile gramaticale ori tarele culturale de pe vremea ceauşistă, care în cele trei decenii au îmbrăcat o altă formă, mai democrată, dar în esenţă au rămas cel puţin la fel.

“Numai în 30 de ani s-a strâns o imensă cantitate de prostie, rostită, sau scrisă, de analfabetism cu pană de păun, de fracturi de logică şi masacrare a limbii române, prin violul în grup organizat a bietei sintaxe, o crestomaţie a deciziilor halucinante, raşchetate, cioplite, mai grosolane decât uneltele de împuns ale omului preistoric, evident acesta fiind de pe-acilea, locuind, poate în preistorie cu dichis şi blănuri pârlite la focul cunoaşterii de Sine.

O uriaşă cantitate de gâgisme, blondisme, bulărisme, dorelisme s-a acumulat constant, a transformat avalul în amonte, a venit în faţa naţiei, cu poalele suflecate, lăsând la vedere două pulpe roşii de curvă ţinută în frig, şi hăhăind gros ne-a spus, în puţine cuvinte zemuitoare, că ea, Prostia gângavă şi precipitată, a fost votată, cu majoritate, ca fiind Inteligenţă sub tratament medicamentos-veneric.

Fonfăielile ceauşescului, litere mâncate, excesul de “i” în detrimentul lui “e”, sunt nevinovate scârţieli de abecedar, puţin răsfoit.

Cei de azi, de ieri, înmulţindu-se ca iepurii obsedaţi sexual, au ocupat piaţa culturală, au trântit peste tot grătarele gata încinse, au instalat difuzoare umede de plânsul manelelor despletite şi ne-au arătat, ne arată că se poate şi altfel, decât ai deprins de acasă, de la cei doi genitori cu frica lui Dumnezeu.

Dacă am lua la rând politicienii, cu minunile scoase pe cavitate, s-ar putea alcătui o antologie- tezaur, cu autori şi opere nemuritoare, cu care putem ieşi la drumul mare să ne vază lumea cât suntem de isteţi şi glumarnici. Unii s-au convins deja şi se comportă în consecinţă.

Spuneam, în urmă cu nişte ani, vreo doi: “Ai grijă de viitor, dacă vrei să ai un trecut”.

Iată că pandemionul, blestemul care ne-a ajuns din urmă, ca o dovadă a nepriceperii de a ne purta în respect faţă de cel care ne ţine de chiriaşi, Pământul, ne obligă să hrănim zilele ce vin cu foarte multe lucruri care nu au apucat să devină amintiri.

Cititorii mei, până când nu se însănătoşeşte Adevărul, atunci când se vor raporta la mine, în prezentul comun, vor aduce, sper, la vedere, şi parte din cărţile anilor trecuţi.

Ceea ce voi scrie de aici înainte va avea în grijă acelaşi trecut. Prezentul ne aparţine foarte puţin, dar am un trecut. Înseamnă că mi-am gospodărit bine o parte a viitorului, fără nicio premeditare.

Mai este, însă, foarte mult de lucru, şi nimic nu se va face cu unelte împrumutate, ca până acum”, spune Cornel Udrea.

Comentarii

comentarii