Acasă Actualitate Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara confirmă: Nicolae Robu, cercetat în cel...

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara confirmă: Nicolae Robu, cercetat în cel puțin încă un nou dosar penal

DISTRIBUIȚI

Un activist timișorean, N.B, a trimis, în luna octombrie 2019, Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, două plângeri împotriva mai multor angajați din Primăria Timișoara, în ambele numindu-l și pe primarul Nicolae Robu.

Până acum, activistul a făcut mai multe cereri în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, în care solicita să îi se transmită dacă aceste plângeri – sau altele în care sunt implicați Robu sau primăria – au dus la urmăriri penale, și dacă da, în ce stadiu se află acestea.

Până la începutul lui 2020, cererile acestuia au fost ignorate de procurori, dar acum, pe 29 iunie, a primit, într-un final, și răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara: se efectuează urmărirea penală, în ambele cazuri. Ce s-a schimbat între timp? La finalul lunii mai, mai mulți procurori ai Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție au venit la Timișoara pentru a verifica activitatea mai multor procurori și judecători.

Prima plângere a fost făcută de N.B. în legătură cu lipsa avizelor de la Inspectoratul de Poliție Județean Timiș – Serviciul Rutier, în documentația proiectelor „Modernizare Pasaj Jiul”, „Modernizare Pasaj Michelangelo”, „Modernizare Pasaj Popa Șapcă” și „Amenajare Piste de Biciclete”, fapt confirmat de IPJ Timiș, în noiembrie 2019.

Atunci, polițiștii i-au transmis acestuia că în acest caz nu pot aplica sancțiuni contravenționale, din cauză că nu este vorba despre documente de urbanism (PUZ, PUD) ci despre proiecte tehnice. Primele au nevoie de acel aviz, celelalte, nu. Tot atunci, reprezentanții Inspectoratului i-au transmis activistului că alt proiect al primăriei, „sistem inteligent de semaforizare și gestionare a traficului rutier din Timişoara”, are avizul Poliției Municipiului Timișoara.

Totuși, pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara arată, în primul răspuns trimis lui N.B., că urmărirea este în desfășurare pentru presupuse fapte de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, fiind vizați Nicolae Robu, Culiță Chiș, Simona Drăgoi și Ioan Cojocari. Parchetul nu i-a oferit activistului mai multe detalii, „având în vedere că informațiile solicitate (…) constituie informații privind procedurile judiciare, iar aducerea la cunoștința publică a acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil și interesului legitim al părților implicate”.

În cea de-a doua plângere, N.B. reclama ilegalități comise de mai mulți angajați ai Primăriei Timișoara, prin Direcția de Mediu, tot „sub bagheta lui aceluiași infractor cercetat penal, Nicolae Robu”. Aceste ilegalități ar avea, consideră activistul, consecințe pentru sănătate cetățenilor, prin poluarea aerului.

În acest caz, în urma celei de-a doua cereri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara i-a răspuns lui N.B. că plângerea sa din a fost înregistrată în dosarul cu număr unic 9797/P/2019, același dosar ca și în cazul primei plângeri. Și de această dată, Parchetul i-a transmis acestuia că procedura din cadrul urmăririi penale este nepublică.

Pentru că la amândouă cererile i s-a răspuns că plângerile din octombrie 2019 au fost înregistrate în dosar(e) cu același număr unic, N.B. a mai trimis o cerere Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în care solicită clarificarea situație. De această dată, mesajul acestuia pentru procurori a fost mai dur, acuzând-o pe cea care conduce urmărirea penală, Irina-Claudia Chivu, că ar „trata cu lipsă de interes jaful perpetuu și infracțiunile comise de primarul și partenerul de afaceri al soțului dvs. (al procuroarei – n.r.), Chivu Vasile”.

„Așadar, vă rog să clarificați dacă cele doua plângeri complet diferite au fost înregistrate la PJ pe care-l conduceți sub același număr unic de urmărire penală – 9797/P/2019 – din rațiuni juridice și cu argumente legale sau, pur și simplu, din incompetență și dezinteres față de jaful perpetuu din Primăria Timișoara”, încheie activistul cererea din 29 iunie.

Comentarii

comentarii