Acasă Actualitate Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a început audierile în dosarul CD-ului...

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a început audierile în dosarul CD-ului piratat cu muzicienii Filarmonicii “Banatul” Timișoara. Directorul Ioan Gârboni este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni

308
DISTRIBUIȚI

Procurorul Alina Mirea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, a dispus începerea audierilor în dosarul 789/P/2018, în care directorul Filarmonicii “Banatul” Timișoara este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni.

Plângerea penală împotrivă lui Ioan Gârboni a fost depusă, anul trecut, de către unul dintre membrii de sindicat, după ce s-a descoperit că un CD pirat cu piese specifice Crăciunului, interpretate de orchestra Filarmonicii “Banatul”, se comercializează pe internet, în Olanda la prețul de 19,50 euro.

Chiar dacă piesele au fost interpretate și înregistrate la Filarmonică, pe CD apare scris ”The New Romanian Chamber Orchestra & Choir”. Denumirea a fost utilizată în multe concerte organizate în Olanda, cu muzicienii Filarmonicii, dar prin fundația FACT a directorului Gârboni.

”CD-ul conține 10-12 piese specifice Crăciunului, care au fost înregistrate la Filarmonică. Fără să fim întrebați dacă suntem de acord ca aceste piese să fie incluse într-un album destinat publicului, fără să fi semnat vreun contract de drept de autor, ne-am trezit cu un CD pirat, care se poate comanda pe internet, la prețul de 19,50 euro. Comerciantul este din Olanda și nu știm modul în care a intrat în posesia acestor piese și cine din conducerea Filarmonicii Banatul încasează banii pentru drepturile de autor cuvenite muzicienilor. Mai mult, acest CD nu este livrat în România. Un prieten din Germania l-a achiziționat în urmă cu câteva luni. Nu vrem să credem că este o altă afacere marca FACT”, ne-a declarat, la sfârșitul anului trecut, unul dintre muzicienii care a participat la acea înregistrare.

Directorul Filarmonicii “Banatul” este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, printre care evaziune fiscală, delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese și fals, iar probatoriul a fost suplimentat, în ultima perioadă, și cu alte nereguli.

Printre acestea, spun reclamanții, s-ar număra și închirierea de scaune și a unei instalații de sunet de la o firmă din Dumbrăvița, pentru care s-ar fi plătit o sumă de ordinul zecilor de mii de euro. Recuzita de concert închiriată pe o sumă enormă ar aparține, de fapt, Filarmonicii “Banatul”.

Ofițerul de poliție judiciara Cosmin Golimba, de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, a început audierile, luni, cu secretarul sindicatului, unul dintre oamenii incomozi din instituția de cultură pe care Ioan Gârboni a dispus să fie cercetat în Comisia de disciplină, scrie impactpress.ro.

Comentarii

comentarii