Acasă Actualitate Parcul Copiilor ar putea fi reabilitat până în 1 iunie 2010

Parcul Copiilor ar putea fi reabilitat până în 1 iunie 2010

DISTRIBUIȚI

Ziua Copilului ar putea aduce o nouă faţă pentru parcul aflat în paragină, iar Parcul Botanic ar putea deveni Grădină Botanică
Povestea Parcului Copiilor, una lungă şi, până acum, nefericită, continuă şi pare, că, într-un final, îşi va găsi sfârşitul fericit. După ce în trecut, în urma unor lungi contre cu nuanţe politice din Consiliul Local Timişoara, consilierii municipali au reuşit să se pună de acord privind reabilitarea parcului, proiectul a fost apoi, din nou atacat. Ovidiu Drăgănescu, la vremea aceea prefect de Timiş, s-a opus din răsputeri reabilitării parcului, motivând că proiectul de reamenajare lasă loc de interpretări şi ar putea da naştere unor zgârie-nori în parcul din centrul Timişoarei. Varianta numeroaselor persoane care susţineau proiectul spune că, de fapt, fostul prefect, care locuia în preajma parcului, era deranjat de faptul că în vecinătatea locuinţei sale, în scurt timp ar fi urmat să se joace copiii timişoreni. Prefectul a fost schimbat între timp, iar povestea pare să fi intrat pe făgaşul normal, după ce noul prefect s-a întâlnit cu reprezentanţii Primăriei Timişoara şi a asigurat că, atâta timp cât legea este respectată, nu se va opune reabilitării parcului. Pentru a nu da loc la alte eventuale interpretări, municipalitatea, prin viceprimarul Adrian Orza, a decis refacerea proiectului, de această dată urmând să fie realizat de către germani.
Acum, noul proiect, unul deosebit, spune Orza, se află în ultima fază a realizării şi avizării, urmând să fie prezentat şi supus votului consilierilor locali în plenul din luna iulie. „Conceptul e legat de educarea copiilor faţă de protejarea mediului. Este un proiect extraordinar, pe care sunt convins că, în momentul în care îl vor vedea, consilierii îl vor vota”, spune Adrian Orza, viceprimarul ţărănist al Timişoarei, nemulţumit însă de modul în care a fost tratată, până acum, problema reabilitării parcului: „Parcul Copiilor a fost şi încă este folosit ca tribună politică. Sper că e ultima stagiune politică legată de Parcul Copiilor”.
„Dacă vor lipsi piedicile cu care ne-am obişnuit în ultimii cinci ani, reabilitarea parcului va fi o realizare majoră pentru consilierii din actualul mandat, indiferent de culoarea politică”, mai spune Orza, explicând că se doreşte finalizarea parcului până la 1 iunie 2010. Asta deoarece, cu toată graba şi bunăvoinţa, conform spuselor aceluiaşi Adrian Orza, paşii care trebuie urmaţi conform legislaţiei privind achiziţiile publice, nu permit ca lucrările să înceapă mai devreme de toamna acestui an.

Parcul Botanic devine Grădină Botanică

Marţi, consilierii judeţeani timişeni decideau, în plen, că Parcul Botanic nu mai este arie protejată, asta după ce legislaţia s-a modificat, protejate rămânând doar ariile create natural.
Decizia e benefică pentru parc şi oraş, susţine Adrian Orza, care spune că există deja depus un proiect pentru finanţare pe Axa 1.
Dacă finanţarea va fi aprobată, Parcul Botanic ar urma să devină Grădină Botanică. Lucrările de modernizare şi modificare, care cuprind şi construcţia unor sere, ar dura aproximativ un an de la primirea banilor europeni, mai spune Orza, care explică faptul că, până în prezent, în Botanic nu se putea interveni, zona fiind protejată, nici măcar pentru reparaţii absolut necesare, dar mai pentru modernizări.

Comentarii

comentarii