Acasă Actualitate Parcul Copiilor din Timișoara, năpădit de buruieni și căpușe

Parcul Copiilor din Timișoara, năpădit de buruieni și căpușe

1895
DISTRIBUIȚI

”Cum ar trebui să arate orașul în care se cheltuie anual 9,68 milioane de euro pentru îngrijirea spațiilor verzi?” Este întrebarea la care a încercat să răspundă Aida Szilagyi, candidat USR Plus la Consiliul Local Timișoara.

”A trecut o luna de la încheierea acordurilor cadru de îngrijire a spațiilor verzi dintre Primăria Municipiului Timișoara și cinci (da, chiar CINCI) firme specializate. Cu această ocazie mă pregătesc să dau o tură prin parcuri, să văd în ce stare se află acestea . Dar, nu plec până nu mă informez și aflu că art.27 din contractul cadru cu aceste firme stipulează că: “prin neexecutarea în 30 de zile consecutive a serviciilor contractate, parțial sau în totalitate, beneficiarul poate rezilia contractul de drept fără somație, punere în întârziere sau judecată, valoarea serviciilor neexecutate fiind reținută din garanția de bună execuție”.

Buuuunnn, asta înseamnă că situația din teren este superbă!

Ca să știm despre ce vorbim, trebuie să menționez că serviciile de îngrijire a spațiilor verzi includ:

– lucrări de întreţinere şi amenajare a parcurilor, scuarurilor, a zonelor verzi şi a sistemelor de irigare

– întreţinerea şi amenajarea locurilor de joacă pentru copii şi a canisitelor

– efectuarea lucrărilor de tăieri de egalare şi defrişare a arborilor

– stârpirea ambroziei și refacerea zonelor verzi în urmă intervenţiilor edilitar-gospodăreşti.”, spune Aida Szilagyi.

Zona centrală și alte trei zone ale orașului, lucrările fiind gestionate de 5 (cinci) firme specializate, după cum urmează:

∙ SC HORTICULTURĂ SĂ care acționează în zona centrală și are în îngrijire o suprafață de 1.182.422 mp, respectiv 11 parcuri – a încheiat cu primăria un acord cadru pe 4 ani în valoare de 75.619.303 lei (fără TVA), însemnând 63,95 lei/mp

∙ Asocierea SC ROGERA PREST COM SRL și SC ROGERA SRL, care acționează în zona I și care gestionează o suprafață de 1.811.494 mp – a încheiat un acord cadru pe 4 ani în valoare de 33.057.831,64 lei fără TVA, însemnând 18,24 lei/mp

∙ Asocierea BARIERRA SYSTEM SRL și SC GREEN CITY ANDLIV SRL, care acționează în zona ÎI și gestionează o suprafață de 1.811.494 mp – a încheiat un acord cadru pe patru ani în valoare de 51.392.202 lei fără TVA , însemnând 34,27 lei/mp

∙ Asocierea SC ROGERA PREST COM SRL și SC ROGERA SRL, care acționează în zona III pe o suprafață de 1.449.519 mp – a încheiat un acord cadru pe 4 ani în valoare de 27.824.697,47 lei, însemnând 18,55 lei/mp.

”Făcând o simplă adunare aflăm că Primăria Municipiului Timișoara va cheltui pentru îngrijirea spațiilor verzi, timp de 4 ani, amețitoarea suma de 187,894.033 lei, la care se adaugă TVA, așadar se ajunge la suma de 46.973.508 lei pe an… adică nici mai mult nici mai puțin de 9,685,259 Euro.

Cazul Horticulturii SA – Societate comercială pe acțiuni având că unic acționar Consiliul Local Municipal Timișoara este, de departe, cel mai interesant. Această societate nu a licitat vreodată pentru refacerea parcurilor din Timișoara, fiind necompetitivă pe piață, datorită prețurilor mari pe care le practică, prețurile sale depășind de 3 până la 5 ori prețul celorlalte firme. Ați crede că într-o administrație ultra-mega-cinstită, acest detaliu i-ar putea împiedica pe edilii noștri să-i atribuie, cu încredințare directă(!!!), cel mai gras contract de îngrijire a zonei centrale și a parcurilor recent renovate, majoritatea acum recăzute în paragină? Ei bine, precum vedeți, nimeni nu i-a împiedicat să facă asta!

Se vede cu ochiul liber că ”horticultorii” sunt mult mai preocupați de răsaduri și plantări decât de îngrijiri, căci vorba aceea… cu o floare nu se face primăvară, însă cu sute de mii de flori s-ar putea.

Umblă vorba că Horticultură SĂ are membri aleși în Consiliul de Administrație, rubedenii ale consilierilor locali și “merituoși” de partid, care nu au avut vreodată de a face cu domeniul, dar care, oferă sfaturi “prețioase” conducerii companiei, ducând-o pe “culmile succesului” – succes bazat, desigur, pe încrederea totală a consilierilor locali, care au aprobat fără obiecțiuni acordul cadru.

Stau și mă întreb dacă actualii Consilieri Locali se plimbă pe unde ne plimbăm și noi, cetățenii de rând, dacă văd ce vedem și noi, dacă se revoltă cum ne revoltăm și noi sau… poate sunt total fermecați de parfumul florilor…”, spune candidata USR Plus.

Aida Szilagyi a realizat și mai mute poze în Parcul Copiilor, renovat cu câțiva ani în urmă, dat în grija Horticultura SA și năpădit de buruieni și căpușe.

Comentarii

comentarii