Acasă Actualitate Parcul Copiilor îşi aşteaptă, încă, reabilitarea

Parcul Copiilor îşi aşteaptă, încă, reabilitarea

DISTRIBUIȚI

Istoria recentă a Parcului Copiilor din Timişoara este una deloc fericită, spaţiul aflându-se încă în paragină. În 2003, parcul se închidea, după un control al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş, ai cărui inspectori au stabilit că jocurle vechi pot pune în pericol siguranţa copiilor. De ani buni, subiect de polemică în Consiliul Local Timişoara, parcul ar fi putut fi reabilitat, după ce consilierii municipali s-au pus, într-un final, de acord, însă proiectul a fost atacat atunci de prefectul de Timiş de la acea vreme, Ovidiu Drăgănescu. Proiectul atacat atunci de prefect a fost, între timp, refăcut în aşa fel încât să nu mai poată fi contestat de cineva. După lungi dezbateri şi discuţii în contradictoriu, pe tonuri mai mult sau mai puţin civilizate, s-a hotărât ca parcul să rămână tot un “Parc al Copiilor”, iar în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Timişoara, din luna iulie, aleşii municipali au aprobat Studiul de Fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiţii „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor Ion Creangă”. Proiectul îşi urmeză acum cursul legal, iar lucrările de reabilitare vor începe, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Studiul de fezabilitate a fost elaborat de către S.C.FAGUS GMBH, vizând o valoare de 14.105.67 mii lei, respectiv 3.342,58 mii euro (TVA inclus).

Investiţii

După ce va fi reamenajat, Parcul Copiilor “Ion Creangă”, cu o suprafaţă de 6,6 hectare, va asigura posibilităţi diverse de joacă şi recreere, dar şi de petrecere a timpului liber. Vor fi amenajate şi instalate diverse locuri de joacă şi echipamente destinate copiilor, pe diverse categorii de vârstă. Vor exista şi porţiuni destinate odihnei şi relaxării adulţilor, fiind reamenajat şi malul Canalului Bega, pe porţiunea adiacentă parcului. Amfiteatrul din interiorul parcului va fi, de asemenea, reamenajat, urmând să găzduiască diverse evenimente: spectacole, concerte, serbări etc. Reabilitarea parcului include şi lucrări de refacere a reţelelor tehnico-edilitare (apă-canal, irigare, termoficare, gaz, telefonie, electrică), urmând, bineînţeles, să fie montate şi noi piese de mobilier urban (bănci, pergole, jardiniere, coşuri de gunoi etc.),fântâni publice şi arteziene şi corpuri de iluminat. Parcul Copiilor se încadrează în programul de reabilitare a cartierelor istorice şi a malurilor canalului Bega care le uneşte, precum şi în prevederile Convenţiei cu privire la drepturile copilului – adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 şi ratificată de Parlamentul României – prin Legea nr. 18/1990 – care statuează, confirmă şi garantează dreptul fiecărui copil la odihnă şi la vacanţă, la a practica activităţi recreative proprii vârstei, de a participa la viaţa culturală şi artistică.

Închis de ani buni

Aflat chiar în centrul oraşului, de-a lungul Canalului Bega, pe malul nordic, parcul a fost amenajat pentru întâia oară în 1858. Parcul denumit iniţial Franz Iosef, apoi M. Eminescu, după care Pionierilor, iar în prezent Ion Creangă, a fost amenajat iniţial în stil peisagistic, accentul principal punându-se pe agrementarea falezei ca promenadă. Funcţia recreativă pentru copii apare din anul 1957 şi se finalizează după trei decenii, printr-un efort colectiv realizat cu fonduri minime, când parcul se împânzeşte cu o gamă destul de variată de dotări şi echipamente de joacă specifice perioadei respective. Ultima amenajare a parcului a avut loc în anul 1987. Apoi, pentru că jocurile sau învechit, putându-I chiar răni pe copii, acestea au fost retrase, în 2003. De atunci, parcul se tot deteriorează, reprezentând de multe ori un subiect de polemică între aleşii locali şi rămânând ca o pată cenuşie pe obrazul acestora. Votarea studiului de fezabilitate este acum primul pas înspre refacerea parcului, care ar urma să redevină într-adevăr al copiilor undeva în a doua jumătate a lui 2010.

Comentarii

comentarii